BiH
0

Raspisan konkurs za himnu RS-a, autoru nagrada 10.000 KM

FENA
Javni konkurs za izradu prijedloga nove himne RS-a i zvanično je raspisan, a autor rada čiji prijedlog rješenja budu odabrale Komisija za simbole RS-a i Narodna skupština RS-a i kao konačno rješenje stupi na snagu nakon objavljivanja u „Službenom glasniku RS-a“ ima pravo na nagradu od 10.000 KM.

U javnom pozivu svim zainteresiranim osobama da učestvuju na konkursu za izradu prijedloga himne RS-a određeni su opći kriterijii za novu entitetsku himnu sadržani u Ustavu tog entiteta i nalazima iz Odluke Ustavnog suda BiH u u vezi s ranijom himnom RS-a koja je proglašena neprihvatljivom.

Komisija će razmatrati samo potpune prijedloge koji sadrže i instrumentalni i tekstualni sadržaj.

Tekstualni i instrumentalni sadržaj može biti sasvim nov i do sada neobjavljen, ali može biti i korišten iz književnog naslijeđa s ovih prostora kao doslovan ili korigovan tekst, u skladu s pravilima o zaštiti autorskih prava.

Melodija himne treba da bude, navodi se u javnom pozivu, svečanog karaktera, jednostavna, u razvoju konsekventno provedena, s prirodnom gradacijom čiji vrhunac treba da bude na početku refrena, mora biti dvodjelnog ili trodjelnog oblika (dvodjelna ili trodjelna pjesma: AB, ABA ili ABC).

Konkurs je anoniman, a svi podneseni radovi moraju biti obilježeni šifrom.

U posebnoj zatvorenoj koverti, obilježenoj odabranom numeričkom šifrom rada, učesnik u konkursu će dostaviti podatke o sebi, a svaki učesnik u konkursu može učestvovati s neograničenim brojem radova, ali svaki prijedlog mora biti opremljen kao posebna pošiljka, pod sopstvenom šifrom, nezavisno od bilo kog drugog prijedloga istog autora.

Raspisivač konkursa nije obavezan da dodijeli nagradu ili otkup bilo kom učesniku konkursa ukoliko zaključi da nijedan rad nije zadovoljio očekivanja ili zahtijevane kriterije.

Komisija ima pravo od autora čiji rad bude kvalifikovan za prijedlog konačnog rješenja tražiti doradu ili izmjenu pojedinih elemenata prijedloga, što je autor obavezan prihvatiti (osim u slučaju da te dorade ili dopune bitno mijenjaju karakter njegovog prijedloga, u kom slučaju je dužan da o neprihvatanju pismeno izvijesti Komisiju u roku od tri dana od dana saopćenja takvog zahtjeva).

Članovi Komisije za utvrđivanje prijedloga simbola RS-a ne mogu učestvovati na konkursu kao predlagači konkursnih rješenja.

Rok za slanje prijedloga rješenja po ovom konkursu je 30 dana od dana posljednjeg objavljivanja konkursa u javnim glasilima.

Komisija zadržava pravo da po sopstvenoj procjeni utvrdi mogućnost otkupne nagrade za još dva rada koji će biti nagrađeni s po 2.000 KM.

Svi pristigli radovi po raspisanom javnom konkursu bit će javno otvoreni na sjednici Potkomisije kojoj je Komisija za utvrđivanje prijedloga rješenja simbola RS-a povjerila poslove oko pregleda prispjelih prijedloga i odabira radova koje ocijeni kao u potpunosti ili približno adekvatnim propisanim uvjetima konkursa i očekivanjima Komisije.