BiH
162

Raspala se ljevica u Sarajevu: SDA i SBB imaju većinu u tri od četiri općinska vijeća

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Stranka demokratske akcije (SDA) i Savez za bolju budućnost (SBB) imati će većinu u Općinskom vijeću Općine Centar. Ovaj zaokret uslijedio je nakon što je Demokratska fronta saopćila kako je isključila iz članstva troje članova koji su radili u interesu koalicije SDA-SBB, a koji su na ovogodišnjim lokalnim izborima izabrani za vijećnike.

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) BiH, SDA je na lokalnim izborima za Općinsko vijeće u Centru osvojila deset mandata dok je SBB osvojio tri mandata. Koalicija je ukupno osvojila 13 mandata što nije dovoljno za formiranje većine koju mora činiti 16 vijećnika.

Na drugoj strani, ljevičarske stranke Naša stranka, Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Demokratska fronta (DF) i Građanski savez prema podacima Centralne izborne komisije imale su zajedno 16 mandata što je dovoljan broj mandata za formiranje većine.

Najveći broj mandata iz reda ljevičarski stranaka osvojila je Naša stranka i to šest, a slijede je DF sa pet mandata, SDP BiH sa četiri mandata i Građanski savez sa jednim mandatom. Dva mandata pripala su Stranci penzionera BiH.

Nakon što je Demokratska fronta danas i zvanično saopćila da je iz članstva isključila Karolinu Karačić, Dževada Topića i Seada Srnu zbog rada u interesu koalicija SDA-SBB postalo je evidentno da ljevičarske stranke ipak neće imati većinu u sarajevskoj Općini Centar te da je DF ostao sa samo dva vijećnika u ovoj općini.

Naime, Karačić, Topić i Srna prošli su na listi za vijećnike Općine Centar kao kandidati DF-a. Njihova tri glasa bila su presudna u formiranju većine s obzirom na to da su koaliciji SDA-SBB potrebna samo tri glasa za formiranje većine u Vijeću.

Ako je vjerovati DF-u da su njihova sada već tri bivša člana prekršila zaključak da pri uspostavi većine u općinskim vijećima DF neće koalirati sa SDA, SBB i HDZ BiH, onda SDA i SBB definitivno imaju većinu u Općinskom vijeću Općine Centar.

Koalicija SDA-SBB imati će većinu i u Novom Gradu, dok u Općini Stari Grad većinu je već formirao načelnik Ibrahim Hadžibajrić.

Neizvjesna utrka vodi se o formiranju većine u Općini Novo Sarajevo. SDA je na ovogodišnjim lokalnim izborima osvojila devet mandata dok je SBB dobio četiri mandata što je ukupno 13 vijećničkih mandata od potrebih 16 za većinu. U Novom Sarajevu SDA i SBB mogu računati i na podršku jednog zastupnika BPS-a koji je dio vladajuće koalicije na nivou kantona kao i na glas Stranke penzionera. U tom slučaju za većinu ima nedostaje još samo jedan "prebjeg" iz stranaka ljevice. Sudeći po iskustvu iz Općine Centar to neće biti teško realizirati.

Ljevičarske stranke i u Općini Novo Sarajevo osvojile su zajedno 16 mandata i to šest Naša stranka, šest DF, tri SDP BiH i jedan građanski savez.

Evidento je da će SDA i SBB imati i većinu u Gradskom vijeću Grada Sarajeva koje se bira u općinskim vijećima. Nakon izbora Gradskog vijeća koalicioni partneri birat će i novog gradonačelnika i njegove zamjenike. Također, SDA i SBB će većinu imati i u ostalim općinama Kantona Sarajevo.

SDA i SBB će pored većine u općinskim vijećima imati i načelnike u svim općinama u KS osim u Starom Gradu.

Podsjećamo, stranke ljevice se prvo nisu mogle dogovoriti o zajedničkom nastupu prije izbora, ali su "čvrsto obećale" zajednički nastup nakon izbora. Nakon posljednjih dešavanja očigledno je da ni ovo "čvrsto obećanje" nije baš tako čvrsto.