Tokom posjete Zagrebu
0

Rasmussen pozvao lidere u BiH da provedu reforme

SRNA
Anders Fogh Rasmussen (Foto: AP)
Anders Fogh Rasmussen (Foto: AP)
Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen pozvao je političke lidere u BiH da provedu reforme, jer su one "preduslov za postizanje punog potencijala Akcionog plana za članstvo (MAP)".

On je ocijenio da je MAP, koji je BiH dodijeljen prošle sedmice, poslao veoma pozitivan signal političkom rukovodstvu i ljudima u BiH.

"Rekli smo da je preduslov za njegovo aktiviranje pronalazak rješenja povezanih sa odbranom. Dakle, poslali smo pozitivan signal - 'vi ste sada na putu za članstvo u NATO, ali takođe morate provesti nužne reforme', i mislim da će MAP poslužiti kao podsticaj političkim liderima BiH", rekao je Rasmussen hrvatskim medijima.

Rasmussen, koji je jučer boravio u prvoj posjeti Zagrebu otkako je Hrvatska prije godinu dana postala punopravni član NATO, ocijenio je uspješnom prvu godinu hrvatskog članstva.

"Hrvatska je pokazala jasnu posvećenost savezu. Posebno bih istakao važnost njenog značajnog doprinosa operacijama u Afganistanu i na Kosovu", naglasio je Rasmussen.

On je rekao da mu je želja da vidi sve zemlje Balkana kao buduće članice NATO-a i da u tom smislu Hrvatska može da posluži kao dobar primjer i da vrijedne savjete.

Nakon susreta sa Rasmussenom, hrvatski premijer Jadranka Kosor je rekla da Hrvatska predano podržava nastojanja svih zemalja jugoistočne Evrope na putu prema evroatlantskim integracijama i da se zauzimala da BiH uđe u MAP.
"U tom smislu gledamo vrlo pozitivno na ulazak BiH u MAP. Hrvatska će i dalje pomagati i zaista mislimo da jesmo i da možemo biti lider u ovome dijelu svijeta i pomoći svojim susjedima na njihovu evroatlantskom putu", rekla je Kosor.