BiH
0

Rasmussen danas u radnoj posjeti BiH

Anadolija
Anders Fogh Rasmussen (Foto: Klix.ba)
Anders Fogh Rasmussen (Foto: Klix.ba)
Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen boravit će danas u radnoj posjetiti Bosni i Hercegovini u okviru koje će razgovarati sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i liderima političkih stranaka.

Rasmussen će tokom posjete Sarajevu razgovarati i sa predstavnicima međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Broj država, članica NATO pakta i saveznika, koje će poslati pomoć Bosni I Hercegovini koja je posljednjih nekoliko dana pogođena nezapamćenim poplavama dostigao je 21.

Ističući da su poplave u Bosni i Hercegovini katastrofalne, generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen kazao je ranije da zemlje članice i saveznici NATO-a u ovu zemlju šalju helikoptere, čamce, spasilačke ekipe, pitku vodu, hranu i drugu pomoć.

U saopćenju iz NATO-a navodi se da su nakon 15. maja, kada je BiH zatražila pomoć od ove organizacije, pomoć poslali Albanija, Azerbejdžan, Austrija, Belgija, Bugarska, Češka Republika, Hrvatska, Makedonija, Francuska, Njemačka, Mađarska, Japan, Crna Gora, Letonija, Luksemburg, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Turska, Velika Britanija i SAD.