Očekuje i bolje rezultate
3

Rasmussen: BiH ostvarila napredak na putu ka NATO-u

SRNA
Anders Fogh Rasmussen
Anders Fogh Rasmussen
Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je da je BiH ostvarila izvjestan napredak kada je riječ o pristupanju Alijansi.

Rasmussen je podsjetio da je našoj prije godinu i po dana odobren Akcioni plan članstva koji će biti aktiviran ako budu provedene neophodne reforme. "Politički lideri u BiH nedavno su postigli sporazum ka tom cilju - još nije primijenjen, ali kada to bude učinjeno, aktivirat ćemo taj plan i očekujem dalji napredak u odnosima sa ovom državom", rekao je Rasmussen za Radio "Slobodna Evropa".

Rasmussen je naglasio da je Crna Gora ostvarila veliki napredak u reformama nakon dodjeljivanja Akcionog plana za članstvo u NATO-u. 	Prema njegovim riječima, Crna Gora je provela važne reforme i definitivno je na pravom putu. "Ima još posla, ali je vidljiv pomak", zaključio je Rasmussen. 

On je podsjetio da je 2008. godine odlučeno da budu započeti pregovori sa Makedonijom o članstvu u NATO, pod uslovom da se pronađe uzajamno zadovoljavajuće rješenje za ime ove države. "Napredak, nažalost, nije ostvaren, ali odluka koju smo donijeli prije četiri godine i dalje je na snazi", rekao je Rasmussen.

Na samitu čelnika država NATO-a u Čikagu 20. i 21. maja i šefovi diplomatija BiH, Makedonije i Crne Gore učestvovat će u raspravi o ključnim temama poput partnerske saradnje i operacije u Afganistanu. Na ovom samitu, međutim, neće biti razmatrana i mogućnost ulaska u Alijansu ove tri države.