BiH
0

Rasmussen: BiH, Crna Gora i Makedonija žele u NATO

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen je izjavio da je politika otvorenih vrata NATO-a postigla historijski uspjeh.

Rasmussen je pred početak sastanka ministara vanjskih poslova zemalja NATO-a, govorio o prethodnom sastanku na kome je bilo govora o politici otvorenih vrata kao i o napredovanju zemalja koje žele da se priključe NATO-u. 

Naglasivši kako će politika otvorenih varata biti nastavljena, Rasmussen je kazao kako niti jedna zemlja nema pravo vetoa na proširenje NATO-a. 

"Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Gruzija i Makedonija su zemlje koje žele ući u NATO. S druge strane, Rusija svaki korak ka proširenju, posebno u regijama blizu njenih granica, smatra korakom napravljenim protiv nje, a ponekad i kao prijetnju" kazao je Rasmussen. 

Podsjetivši da proširenje koristi i zemljama koje se uključe, a i samoj Alijansi, Rasmussen je dodao da svaka zemlja ima za uraditi zadaće u različitim područjima kao i da će onim zemljama kojima za ulazak to bude potrebno, biti pružena podrška. 

Rasmussen je također izjavio da će u okviru današnjeg dijela sastanka biti govora poduzetim koracima u cilju jačanja zajedničke odbrane. 

U okviru sastanka očekuje se da će ministar vanjskih poslova Ukrajine Pavlov Klimkin govoriti o posljedjim dešavanjima u njegovoj zemlji.