BiH
38

Raskol u Vladi TK: Premijer Bego Gutić će tražiti smjenu ministara iz SDA?

Piše: D. Brkić
Skupština TK (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Skupština TK (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Premijer iz SDA zatražit će smjenu ministara iz SDA?! Vijest koja bez sumnje govori o prvom raskolu unutar novoizabrane Vlade TK, ali i o cijepanju KO SDA TK na frakcije koje, kako tvrde dobro obavješteni izvori, pripadaju Amiru Fazliću, aktuelnom predsjedniku KO SDA i Mirsadu Kukiću, sivoj eminenciji te stranke na području najmnogoljudnijeg kantona u FBiH.

Netrpeljivost na relaciji frakcija okupljenih oko Fazlića i Kukića traju od ranije, kulminirale su neposredno pred odabir kandidata SDA za ministarske pozicije u Vladi TK.

Nesuglasice su došle do tačke usijanja na Kolegiju Vlade TK na kojem nije prošao prijedlog premijera Bege Gutića o imenovanju Kadrovske komisije, jer takav prijedlog nisu podržala tri ministra iz SDA i pet ministara iz Demokratske fronte.

Zbog toga će, kako nezvanično saznajemo, premijer Bego Gutić zatražiti smjenu ministra za boračka pitanja Fahrudina Skopljaka, ministra poljoprivrede Abdulaha Zukića i ministra prostornog uređenja Hasana Ferhatovića.

Bego Gutić je nominovan za mandatara, a potom i imenovan za premijera zato što dolazi iz općine u kojoj je SDA ostvarila najbolji izborni rezultat - Banovića i to jasno ukazuje kako pripada frakciji Mirsada Kukića.

Također, spekulise se kako Mirsad Kukić "kontroliše" desetak zastupnika u Skupštini TK, a bit će zanimljivo hoće li se izglasati smjena pomenutih ministara ako premijer Gutić i zvanično podnese zahtjev takve vrste.