Goražde
0

Raskinuta koalicija između SDA i Stranke za BiH

FENA
Koalicija između Stranke demokratske akcije (SDA) i Stranke za BiH (SBiH) na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde i zvanično je raskinuta.

Kao razlog istupanja iz koalicije, Kantonalno vijeće Stranke za BiH u današnjem saopćenju između ostalog navelo je ''kršenje koalicionog sporazuma od SDA i otežavajuće djelovanje koalicionog partnera na rad Vlade''.

Čin istupanja Stranke za BiH iz koalicije u ovom kantonu, uslijedio je nakon što je na posljednjoj sjednici Skupštine BPK Goražde, pet od devet poslanika SDA potpisima podržalo inicijativu SDP-a i BPS-a Sefer Halilović, o opozivu Vlade u kojem većinu ima Stranka za BiH.

''Smatramo da je na taj način naš koalicioni partner prekršio koalicioni sporazum, jer dopisivanje pet poslanika SDA na inicijativu SDP-a o smjeni Vlade nama je bio jasan signal da koalicija ne može opstati'', kategoričan je aktuelni premijer BPK Goražde i predsjednik Kantonalnog vijeća Stranke za BiH Salem Halilović.

U SDA ove navode demantuju i odgovornost prebacuju na SBiH čiju odluku o povlačenju iz koalicije, smatraju zabrinjavajućom.

''Nas zabrinjava takva odluka jer su na sastanku koji je nedavno održan s Berizom Belkićem, članovi SBiH donijeli zaključke koji nisu podrazumijevali povlačenje iz koalicije'', tvrdi član Kantonalnog odbora SDA Goražde Midhat Ahmetović

Kako saznaje Fena, sastanak KV SBiH održan je 4. augusta u Goraždu, kada je uz ostalo zaključeno da koalicioni partneri sjednu za pregovarački sto i raspravljaju o nesporazumima. Međutim, četiri dana kasnije, uslijedila je odluka o raskidu koalicije. U SBiH, tvrde kako je to učinjeno zato što se SDA nije izjasnila u smislu poziva na razgovore.

Za 18. august zakazana je i sjednica Skupštine BPK Goražde u čijem je prijedlogu dnevnog reda i glasanje o nepovjerenju Vladi BPK Goražde.