BiH
0

Rasimu Deliću odobreno privremeno puštanje na slobodu

NINA
Pretresno vijeće III. Haaškog suda, koje čine suci Robinson, Kwon i Bonomy, odobrilo je danas privremeno puštanje Rasima Delića na slobodu, saopšteno je iz tog suda.

Naime, odbrana Rasima Delića zatražila je 1. aprila privremeno puštanje optuženog na slobodu do početka suđenja. Tužilaštvo se tome usprotivilo s obzirom na visok položaj optuženog, vrijeme koje će proteći prije suđenja i ozbiljnost optužbi s kojima je optuženi suočen, s vjerojatnošću da će po osudi znatno vrijeme provesti u zatvoru.

Pri donošenju odluke Pretresno vijeće je uzelo u obzir mnoge faktore, uključujući jamstvo Ministarstva pravosuđa Federacije BiH, te ustanovilo da nema indikacija da se optuženi miješao u provođenje pravde otkako je optužnica protiv njega potvrđena i da ništa ne sugerira da bi mogao predstavljati opasnost za druge ako bude pušten.

Kako je najavljeno, Rasim Delić će biti pušten na slobodu u dogledno vrijeme.

Optužnica tereti Delića da je odgovoran za ratne zločine stranih boraca pod njegovim zapovijedanjem, uključujući i ubistvo najmanje 24 Hrvata kod sela Maline u junu 1993.