Haag
0

Rasim Delić uložio žalbu na presudu ICTY-a

FENA
Bivši zapovjednik Glavnog štaba Armije Bosne i Hercegovine Rasim Delić uložio je žalbu Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY), koji ga je osudio na tri godine zatvora za ratne zločine, saopćeno je u utorak iz ICTY-a.

Rasim Delić je 15. septembra proglašen krivim "što nije spriječio ni kaznio mudžahedine", strane muslimanske dobrovoljce, za njihove zločine lošeg postupanja prema 12 srpskih vojnika 21. jula 1995. godine".

Suci su ga oslobodili krivice za ubistvo tih ljudi.

Pedesetdevetogodišnji Rasim Delić u žalbi navodi da nije utvrđena njegova odgovornost i da je sudsko vijeće napravilo tri "greške" ocjenjujući da je njegova krivica dokazana.

"Iz tog razloga odbrana traži od apelacionog vijeća da proglasi kako Delić nije kriv", navodi se u advokatskoj žalbi, prenio je AFP.

Na prvostepenom suđenju suci su ocijenili da nije utvrđena odgovornost Rasima Delića za ubistva 24 hrvatska civila i vojnika iz BiH u selima Maline i Bikoši, u centralnoj BiH, počinjena u junu 1993.

On je oslobođen optužbi za ubistva i mučenja koje su počinili mudžahedini nad srpskim vojnicima u septembru 1995.

Među žrtvama su bila 52 srpska vojnika iz BiH zarobljena u Vozući 11. septembra 1995.

Rasim Delić se predao Haškom sudu 2005. godine. Na prvom stupanju pred sud 3. marta te godine izjasnio se da nije kriv ni po jednoj tački optužnice. Suđenju se odvijalo od 9. jula 2007. do 10. juna 2008. godine.