Ured za reviziju
0

Rashodi institucija BiH 977,8 miliona KM

FENA
Ukupno izvršenje rashoda institucija BiH iznosilo je 977.865.882 KM, od čega 508.462.563 KM za bruto plaće i naknade, 125.571.741 za naknade troškova uposlenih, 18.323.425 KM za putne troškove, 10.854.135 KM za izdatke telefonskih i poštanskih usluga, 59.201.680 na kapitalne izdatke i 4.222.794 KM za reprezentaciju.

Podaci su ovo Ureda za reviziju institucija BiH, koji je izvršio reviziju 68 institucija BiH.

Ovaj ured je tokom revizije utvrdio postojanje značajnih nedostataka i propusta, pri čemu se najznačajnije nepravilnosti ogledaju u potrošnji sredstava za javne nabave, reprezentaciju, upotrebu i održavanje službenih vozila, PTT troškove, sisteme internih kontrola, ugovore o djelu, stimulacije i prekovremeni rad, putne troškove te druge vrste nedostataka.

Jedan od razloga za ovakvo utvrđeno stanje je i činjenica da još uvijek ne postoje jedinstveni troškovi, odnosno interna pravila potrošnje javnog novca za sve državne institucije, navodi se u saopćenju Ureda za reviziju institucija BiH.

Zbog utvrđenih značajnih kršenja propisa, propusta i nedostataka, Ured za reviziju je, u skladu s međunarodnim, ISSAI standardima revizije, dao mišljenje s rezervom za 17 institucija, i to za Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH, Agenciju za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, Agenciju za sigurnost hrane BiH, Agenciju za školovanje i stručno osposobljavanje kadrova, Centar za uklanjanje mina u BiH/BHMAC i Direkciju za civilnu avijaciju.

Mišljenje s rezervom dato je i za Državnu agenciju za istrage i zaštitu, Fond za povratak, Institut za mjeriteljstvo BiH, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvo obrane, Službu za zajedničke poslove institucija BiH, Upravu BiH za zaštitu zdravlja bilja, Upravu za indirektno oporezivanje BiH i Ured za zakonodavstvo BiH.

Kako se navodi u saopćenju, za ostatak institucija je, u skladu sa standardima, dato mišljenje bez rezerve, sa skretanjem pažnje ili bez toga.

Premda su uočena određena poboljšanja, prvenstveno u smislu implementacije preporuka revizije iz ranijih godina, što ukazuje da su preporuke koje revizija daje provedive, te premda je broj institucija koje su dobile mišljenje bez rezerve nominalno veći u odnosu na broj onih koje su dobile mišljenje s rezervom, Ured za reviziju je obavijestio javnost da institucije koje su dobile mišljenje bez rezerve u ukupnom budžetu učestvuju tek manjim dijelom, dok je za veći dio budžeta institucija BiH dato mišljenje s rezervom, koje ukazuje na postojanje značajnijih propusta i nepravilnosti.

Svi izvještaju o reviziji poslovanja institucija BiH za 2010. godinu su dostavljena Parlamentarnoj skupštini BiH u daljnju proceduru, te su javnosti, zajedno s izvještajima iz ranijih godina, dostupna na web stranici Ureda za reviziju institucija BiH www.revizija.gov.ba.