BiH
0

Rašević i Todović: Sve najbolje o Mitru Raševiću

Sarajevo-x.com / BIRN
U nastavku izvođenja dokaza Odbrane Mitra Raševića, koji je zajedno sa Savom Todovićem optužen za zločine protiv zatočenika u logoru u Foči, svjedoci su govorili kako im je prvooptuženi pomogao ili kako su im drugi pričali dobro o njemu.

Svjedok 5T je rekao da ga je 18. maja 1992. u logor “dovela vojska” i da je tu ostao do 10. oktobra 1994. godine. Kao zatočenik odvođen je na prinudne radove, između ostalog i u rudnik Miljevina, gdje je jednom prilikom i povrijeđen.

“Dovezli su me povrijeđenog u logor i niko nije uradio ništa da mi pomogne. Dan poslije, Mitar Rašević me svojim autom prevezao u bolnicu, gdje je i ostao sa mnom nekoliko sati”, ispričao je 5T, dodavši da su svi zatvorenici osjećali olakšanje kada Rašević dođe u logor, jer bi samo tada vidjeli “nekakvu svjetlost”.

Mitar Rašević i Savo Todović terete se za zločine počinjene u Kazneno-popravnom (KP) domu Foča, koji je, prema navodima optužnice, imao sve odlike logora. Rašević je, stoji u optužnici, bio komandir straže, a Todović zamjenik upravnika.

Svjedok Odbrane pod šifrom 4E, bivši pripadnik Armije BiH, ispričao je kako su ga srpski vojnici zarobili “negdje između Goražda i Foče u februaru 1993. godine”, prilikom čega je bio i teško ranjen. Nakon kraćeg boravka u fočanskoj bolnici, svjedok je odveden u KP dom, gdje mu je, tvrdi, pomagao Mitar Rašević.

“Sjećam se kada je sjeo pored mene i hranio me kao malo dijete jer sam bio ranjen u ruke. Insistirao je da dobijem dupli komad hljeba kako bih se brže oporavio, i uvijek mi je ostavljao cigare i šibicu”, rekao je 4E.

Iskaz je dao i Zufer Pjano, inače advokat iz Goražda, koji je ispričao da je kao član tima Odbrane Mitra Raševića razgovarao sa preživjelim stanovnicima Foče i prikupljao podatke za njegovu odbranu.

“Obavio sam razgovore sa brojnim svjedocima i niko se nije žalio na Raševića. Tvrdili su da ako im nije pomogao, nije ni odmogao”, rekao je Pjano.

Zaštićeni svjedok 3O je, kao obavještajni oficir u Armiji BiH, u Goraždu imao zadatak da prikuplja podatke o počinjenim ratnim zločinima na području Foče. Prvih mjeseci 1992. godine, tvrdi svjedok, razgovarao je sa “mnogo ljudi” koji su bili zatočeni u KP domu Foča.

“Raspitivao sam se za Mitra Raševića jer mi je bio komšija, a znam da je prije rata radio tamo. Niko ga nije spomenuo u negativnom kontekstu. Čak su mi neki govorili da im je pomagao. Iznenadila me optužnica, jer sam očekivao da će neki prije njega biti optuženi”, rekao je 3O.

Suđenje se nastavlja 15. januara 2008. godine, kada će Odbrana Mitra Raševića saslušati posljednja dva svjedoka.