Nakon smrti djeteta zbog meningitisa
0

Ranko Škrbić: Ne paničiti i preventivno djelovati

SRNA
Ranko Škrbić
Ranko Škrbić
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić apelovao je da roditelji djece iz vrtića Kolibri u banjalučkom naselju Lazarevo ne paniče zbog slučaja meningitisa u ovom vrtiću, te da djecu dovedu u zdravstvene ustanove kako bi preventivno dobila antibiotike.

"Ovu terapiju dobijaju samo djeca koja su bila u direktnom kontaktu sa djecom iz vrtića i sa dječakom koji je preminuo. Ostali nemaju potrebe da dobijaju bilo kakvu zaštitu", naglasio je Škrbić.

On je rekao da djeca koja su jutros dobila prvu dozu lijekova treba večeras do 22.00 sata da se jave na drugu dozu. Djeca će injekciju moći dobiti u Pedijatrijskoj službi Poliklinike ili u Pedijatrijskoj ambulanti Kliničkog centra Banja Luka.

Resorni ministar je dodao da je Epidemiološka služba banjalučkog Doma zdravlja uradila kompletnu dezinfekciju svih prostorija, igračaka i posuđa u vrtiću Kolibri, te da je data preporuka da vrtić u ponedjeljak ne radi.

On je objasnio da djeca ovu bakteriju najčešće dobiju od nekog od starijih ukućana koji je prenosilac, da je bakterija prisutna u populaciji, ali da se infekcija javlja kod djece kod kojih je imunološki sistem slabiji, usljed prehlade ili gripa, što ne znači da će je svako dobiti. 

"Ne znači da je infekcija izbila u vrtiću. Možda je izbila u neposrednom okruženju preminulog dječaka koji je onda došao u vrtić", rekao je Škrbić i preporučio roditeljima da preduzmu opšte higijenske mjere, kao što je pranje ruku, dezinfekcija i provjetravanje prostorija.

Četvorogodišnji M. K. sinoć je preminuo u 21.15 sati od bakterijskog meningitisa koji se razvio u meningokoknu sepsu, a poslednji put je u vrtiću Kolibri bio je u četvrtak.