BiH
13

Ranka Mišić: Radnici su preplašeni i to je jedini razlog zašto ne izlaze na proteste

Piše: E. B.
Ranka Mišić (Foto: Klix.ba)
Ranka Mišić (Foto: Klix.ba)
Krajem prošle godine u Republici Srpskoj (RS) je donesen zakon o radu i to po hitnom postupku, a na dan kada je on donesen predsjenica Saveza sindikata RS (SSRS) Ranka Mišić brutalno je izbačena iz Narodne skupštine RS sa obrazloženjem da remeti rad ovog državnog tijela.

"Rekli smo da RS ne treba novi zakon nego dosljedniju primjenu postojećeg zakona o radu, te da se mogu izvršiti izmjene postojećeg zakona ukoliko baš nešto isključivo treba da bude promijenjeno ili izmijenjeno po zahtjevu MMF-a", kaže Ranka Mišić za Klix.ba.

Kolektivni ugovori su nevažeći

Ona tvrdi da vlast nije htjela da prihvati nikakvu izmjenu zakona i insistirala je na donošenju novog zakona i da je cilj donošenja novog zakona o radu jednostavan.

"Radi se o tome da padnu svi kolektivni ugovori. Sada je sve ono što je sindikat radio godinama i ugradio u opšti kolektivni ugovor i 15 granskih kolektivnih ugovora palo u vodu", kaže Ranka Mišić.

Ovaj zakon je stupio na snagi 20. januara i stupanjem na snagu u roku od 60 dana je trebalo početi pregovore o novim kolektivnim ugovorima. Svi stari kolektivni ugovori su važili 90 dana od donošenja novog zakona o radu. 20. aprila su prestali da važe, a novi nisu ispregovarani.

"U kolektivnim ugovorima jasno je stajalo kolika je cijena rada i koja su prava radnika, ali i ova mala prava radnika bila su prevelika za vladu RS, Uniju poslodavaca i MMF", objasnila je predsjednica Saveza sindikata RS.

Ona tvrdi da je javnost imala priliku da sluša ministra finansija RS-a, koji je rekao da je prvi zahtjev MMF-a bio donošenje novog zakona o radu.

"Prosto se potvrdilo sve ono što je sindikat govorio i žao mi je što jedan dio radnika u RS nije vjerovao sebi nego je vjerovao ministru rada Milenku Savanoviću, koji je rekao da se ni jedno radničko pravo neće smanjiti", naglašava Ranka Mišić i dodaje da je resorni ministar prevario radnike na najgrublji način, te da sada imamo haotično stanje gdje nema načina da se izračuna plata.

"Ustavom RS-a je rečeno da se zarada iskazuje kroz dva akta, ili zakonom ili kolektivnim ugovorom. Zakon za službenike vlade to može da reguliše i već je to uradio, ali za realni sektor ne može. Na pitanje o obračunu plate će morati odgovoriti ministar rada Milenko Savanović koji je svojim djelovanjem, u vrijeme kada se vodila bitka za očuvanje radničkih prava, obmanuo radnike rekavši im da su njihova prava zagarantovana", kaže predsjednica Saveza sindikata RS.

Stari zakon je trebalo primjenivati, a ne mijenjati

Ranka Mišić tvrdi da ni stari zakon o radu nije bio loš.

"Kada uporedite novi zakon i stari zakon onda ćete vidjeti da tu ima većina stvari koje su zadržane od staroga zakona samo je uveden pojam fleksibilnosti ugovora o radu da bi se izjednačio ugovor o radu na određeno i neodređeno vrijeme, jer na određeno vrijeme možete da radite dvije godine pa ga možete produžavati u narednom vremenu po dvije godine i tako u nedogled, dok je u starom zakonu bilo ograničenja i to je ono što se odnosi na fleksibilnost ugovora", objašnjava Ranka Mišić.

Novo u zakonu je i pokretanje disciplinskog postupka kojeg zapravo sada i nema.

"Sada postoji navedenih 20 razloga zbog čega radnik može dobiti otkaz i na taj način je omogućeno poslodavcu da svome radniku može samovoljno dati otkaz. Sada se ne može tužiti poslodavac jer prvo se mora ići u agenciju za mirno rješavanje sporova, koja je zapravo vladina agencija. Kad se ovo završi onda možete ići na sud što je opet kršenje osnovnih ljudskih prava da svoju zaštitu tražite na sudu", tvrdi Ranka Mišić.

Radnici se ne bune iz straha za posao

Predsjednica SSRS je mišljenja da je u Bosni i Hercegovini prag trpljenja je izuzetno visok.

"Mi smo kao sindikat uradili sve što je u našoj moći i što rade sindikati diljem svijeta. Upozorili smo i informisali sve članove šta ih čeka u koliko se donese novi zakon i šta znači izgubiti kolektivni ugovor. Na kraju ja sam i kao predsjednica sindikata bila spremna, ne po odluci organa nego po svom ličnom stavu, da dam maksimalnu žrtvu da zaustavim donošenje takvog zakona o radu, jer sam znala šta nas čeka", ističe predsjednica sindikata.

Ona tvrdi da radnici nisu smjeli u većem broju izaći na ulice jer je na njih vršen pritisak od strane vlasti i poslodavaca.

"Postoji veliki strah među radnicima da će u koliko izađu na proteste biti viđeni i sankcionisani od strane poslodavca. Jednako je važno da su, u danima priprema za proteste i kad se već podnio zahtjev MUP-u, članovi vladajuće političke stranke i parlamenta ulazili direktno u preduzeća i ustanove preteći radnicima da će ukoliko izađu na ulice dobiti otkaz", tvrdi Ranka Mišić i dodaje da se sindikat borio i protiv tog unošenja straha u radničke redove.

Narodna skupština RS se ponijela loše

Na dan kada je donesen novi zakon o radu predsjednica Saveza sindikata RS je iznijela svoj stav narodnim poslanicima u NSRS, ali joj nisu dozvolili da do kraja iznese svoje mišljenje te ju je obezbjeđenje bukvalno iznijelo van skupštinskih klupa.

"To je bio obračun onih kojima smo mi dali glas i nas, zato što smo se usudili da ih pitamo zašto to rade, jer mi nismo glasali za njih da donose takve zakone. Mi smo to htjeli da im prenesemo ali je izgleda bilo previše i oni su se zaštitili kordonima policije i snajperistima. Meni je bilo smiješno vidjeti snajperiste na vrhu Narodne skupštine s uperenim cijevima prema radnicima", kaže Ranka Mišić.

Predsjednica SSRS Ranka Mišić stoji iza svojih stavova i nema namjeru da odustane od borbe za prava radnika

"Nemam razloga da se plašim i nisam osoba koja se plaši jer da je drugačije ja ne bih ni radila ovaj posao. Ovo je rizičan i mogu reći muški posao. Nemate žena predsjednica sindikata u regionu, pogotovo ovom dijelu Evrope koji je treći ešalon evropske zajednice, i ekonomski, i socijalno. Iako me obavljanje funkcije predsjednice Saveza sindikata dovodi u neugodne situacije i trpim brojne pritiske, mene nikakve prijetnje ne mogu uplašiti", zaključila je Ranka Mišić.