BiH
20

Intervju / Ranka Mišić: Pozivam Željku Cvijanović da uhapsi one koji ruše institucije RS-a

Razgovarao: Ervin Mušinović
Ranka Mišić (Foto: Anadolija)
Ranka Mišić (Foto: Anadolija)
Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić kazala je u razgovoru za Klix.ba kako je nije stid što je na brutalan način izbačena iz Narodne skupštine RS-a jer to nije poraz žene koja nema "neku visinu i težinu" već poraz demokratije i glasa naroda.

Svi smo jučer svjedočili brutalnom načinu na koji vas je osiguranje Narodne skupštine RS-a izbacilo iz entitetskog parlamenta. Kako se osjećate?

Modrice po tijelu su ostale, ali to je sastavni dio sindikalaca Republike Srpske. Nisam baš u najboljem stanju, ali dovoljno sam dobro da nastavim da radim.

Uprkos protestima Narodna skupština RS-a usvojila je Prijedlog zakona o radu. Koji su naredni koraci Saveza sindikata RS-a?

Sjednica predsjedništva Saveza sindikata RS-a je održana danas i ono što je prva stvar koju smo uradili jeste da smo uputili zahtjev predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, u skladu sa Ustavom i zakonima, da ne potpiše ukaz o proglašenju zakona o radu. Odnosno da na taj način pokušamo spriječiti stupanje na snagu zakona. Na volju je predsjedniku RS-a, što jeste njegova zakonska mogućnost.

Sljedeći korak koji ide paralelno i za koji je potrebno nekoliko dana jeste ocjena ustavnosti procedure donošenja zakona za koju mi tvrdimo da je potpuno prekršena. Mimo Ustava i zakona Vlada RS-a je da niko ne zna kada usvojila Prijedlog zakona o radu i uputila ga u proceduru u Narodnu skupštinu RS-a. Postoje vidljivi i jasni elementi koji će biti predmet ocjene ustavnosti postupka Vlade RS-a.

Na sjednici Narodne skupštine RS-a usvojeni su i amandmani na Prijedlog zakona o radu. Koliko oni mijenjaju kontekst zakona o radu?

Da, Vlada RS-a usvojila je amandmane. Koju vrstu amandmana to još niko ne zna. Mislim da čak ni Vlada ne zna šta znače ti amandmani na postojeći tekst zakona. Tako da će biti zanimljivo gledati muke vlade RS-a ako ovaj zakon stupi na snagu. Odnosno bit će zanimljivo gledati kako će ga uopće primijeniti.

Oni već najavljuju izmjene zakone jer usvajati amandmane u dva sata noću, a da pri tome ne znate da zastupnici ne razumiju ili nisu ni stigli da pročitaju analitički i stručno zakon o radu, jer to nije običan zakon, on je važan jer iz temelja potresa svaku zemlju kada se iznova donosi, nije normalno. Imati će tu vrstu problema da usvojene amandmane uklope u cjelinu koja ima smisla i mogućnosti primjene.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović izjavila je kako jučerašnji protesti nemaju nikakve veze s radničkim pravima i da je na sceni rušenje institucija RS-a. Kako to komentarišete?

Pozivam predsjednicu Vlade RS-a Željku Cvijanović da ako je to izjavila da istog trenutka ispoštuje zakon i Ustav i uhapsi onoga ko ruši ustavni poredak i institucije RS-a. To je njena nadležnost, dakle da uputi nadležne institucije da uhapse onog ko je to učinio. Ako je to bila zanesenost premijerke, onda bi bilo sasvim uredu izvinjenje.

Cvijanović je u obraćanju zastupnicima kazala kako se Prijedlogom zakona o radu Vlada RS-a ne prilagođava zahtjevima MMF-a. Vi na drugoj strani tvrdite suprotno?

Premijerka je zaboravila šta je napisala u razlozima za donošenje novog zakona o radu. I ja ću biti slobodna da Vam to pročitam. Dakle, između ostalih razloga ona je navela u tekstu na kojem ima i pečat i potpis: "Mora se imati u vidu da su u pripremi i izradi zakon o radu učestvovale četiri međunarodne organizacija Svjetska banka, Međunarodna organizacija rada, Međunarodni monetarni fond i Ured visokog predstavnika za BiH. Koji su snagom autoriteta utjecali na zakonska rješenja".

S obzirom na upotrebu fizičke sile koja je sinoć bila usmjerena protiv vas, hoćete li pravno djelovati?

Naravno da se pravnici koji rade u Savezu sindikata RS-a ozbiljno bave s dešavanjima u samoj Narodnoj skupštini RS-a. Ako bude elemenata naravno da će se pravno djelovati. Činjenica je da to nije bio poraz Ranke Mišić, nego poraz glasa naroda. Izbačena sam na tako brutalan način, izvučena vani, valjana po podu i vučena kroz hodnik NSRS-a, pa su pozvali hitnu pomoć i napravili cirkus, a ne znam zašto.

Ja se ne stidim toga jer sam tamo radila svoj posao na najbolji mogući način žrtvujući i sebe da dođem u takvu poziciju. To nije bio moj poraz, nego poraz demokratije, narodnih poslanika koji se plaše svog naroda koji se od naroda ograđuju policijom i koji naravno svoju nemoć i saznanje da rade lošu stvari pokazuju demonstriranjem sile osiguranja NSRS-a nad ženom koja niti ima neku visinu i težinu. Ipak moje riječi koje su izgovorene bile su razlog zašto su me izbacili.

Je li tačno da vas je premijerka RS-a na jednom od susreta u sali Narodne skupštine RS-a izvrijeđala?

Bio je to jedan vrlo neugodan razgovor.

Vlada RS-a stava je da postoji mogućnost dorade zakona. Šta je to nužno što se mora doraditi u spornom zakonu?

Mora se doraditi kompletan zakona. Ako je takav stav Vlade RS-a onda je jasno kako su usvajanjem zakona učinili lošu stvar.