BiH
5

Ranka Mišić: Nećemo podržati prijedloge Vlade RS

Piše: G. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić rekla je da se potrebe radnika RS nisu našle ni u ekonomskoj politici, ni i budžetu Vlade RS.

"Ukoliko ne dobijemo podršku Vlade RS, nećemo dati ni mi njoj podršku za ekonomsku politiku, ni za budžet. Od 240.000 radnika njih 80.000 ima probleme sa platama i doprinosima. Plate kasne više mjeseci, a doprinosi i po nekoliko godina. I ne duguju samo privatnici, nego čak i javne ustanove i javna preduzeća. Vlada mora da podvuče crtu i riješi pitanja radnika", rekla je Mišić.

Istovremeno, u RS postoji, dodala je ona, između 60.000 i 70.000 radnika na crno. Zbog toga u Fondu PIO i FZO RS na godišnjem nivou izgubi 237 miliona KM.

"To ostaje u džepovima onih koji terorišu radnike. Vlada ima instrumente da ovo spriječi, ali to se ne dešava. To nije ključno pitanje ove ekonomske politike. Kada se to uradi, mogu se praviti koraci naprijed. U RS je 'na snazi' 29 miliona neplaćenih prekovremenih sati. To je direktna neplaćena radna snaga. Gdje je otpremnina? Potreban je novi Zakon o radu, usklađen sa evropskim standardima", istakla je Mišić.