Adnan Đuliman
0

Ranjeni orao donesen iz Sarajeva

Piše: A. Panjeta
Suri orao koji je preživio nedavni pohod krivolovaca u Podveležju pregledan je na rentgenu i u njemu je pronađena sačma 4,5 milimetra, kazao je za Sarajevo-x.com Adnan Đuliman, predsjednik Omladinskog kluba 'Novi val'. Ptica se oporavlja u Eko centru Blagaj a danas ili sutra bi je trebala pregledati i Selma Filipović sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Drugi orao kojeg su upucali nepoznati krivolovci, prema informacijama aktivista 'Novog vala' najvjerovatnije je prepariran u Sarajevu, što je trebala biti i sudbina preživjele ženke koju je od lovaca najvjerovatnije oteo njihov poznanik te je donio u Blagaj.

"Ova ptica je također bila odnesena u Sarajevo, ali nam ju je jedan čovjek koji se nije želio predstaviti prije nekoliko dana oko 22:30 sati ranjenu donio u kamp. Radi se o starijem lovcu koji je krivolovce najvjerovatnije poznavao, i kada je vidio šta namjeravaju uraditi s pticom uzeo im je, sjeo u automobil i donio kod nas jer je od nekoga čuo da se bavimo zaštitom bjeloglavih supova. Drugi ubijeni orao vjerovatno je već prepariran", ispričao nam je Đuliman.

Predsjednik udruženja 'Naše ptice', ornitolog Dražen Kotrošan, kazao nam je kako je obaviješten o slučaju, te da je ubijanje surih orlova koji su u samom vrhu ugroženih vrsta u BiH nedopustivo. Kaže kako u BiH trenutno ima najviše 50 parova surog orla, što je porazna činjenica.

"Da su takvo nešto uradili u Hrvatskoj, platili bi ogromnu kaznu i možda završili u zatvoru. Kod nas se na žalost niko neće 'ni očešati'. BiH još nema ni usvojenu crvenu listu ugroženih životinja, a iako postoje određeni zakoni iz te oblasti, izgleda da se malo ili nimalo poštuju. Ne znam zašto je nekome trebalo da puca na sure orlove", ogorčen je Kotrošan.