BiH
135

Ramović se opet kandiduje za načelnika Goražda: Ne slušam stranke, već građane

Piše: E. A.
Muhamed Ramović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Muhamed Ramović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Aktuelni načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović danas je i zvanično objavio kandidaturu za načelnika na lokalnim izborima ove godine.

Ovaj put na izbore izlazi kao nezavisni kandidat za što se opredijelio nakon brojnih susreta sa građanima, koji su, kako tvrdi u izjavi medijima, to i tražili od njega. U proteklih skoro sedam i po godina, odnosno dva mandata, koliko je na funkciji načelnika Općine Goražde, Ramović je, tvrdi započeo mnoge projekte koji još nisu dovršeni te je i to jedan od razloga za kandidaturu.

"Ovaj posao sam radio skoro sedam i pol godina, po mnogima uspješno i na prijedlog mnogih građana koji su mi pisali i anketa koje smo proveli, negdje oko 2.000 građana su iskazali želju da se ponovo kandidujem. Također odlučio sam i na bazi projekata koje sam obećao građanima, a koji nisu završeni, ne zbog mog neuspjeha, već i odnosa viših nivoa. Tako nam predstoji da realizujemo saudijski kredit, obaloutvrde, da riješimo regionalnu deponiju, ugasimo kolektivne centre i da nastavimo pozitivan trend i lijepu priču, jer smo tek na pola puta“, izjavio je Ramović.

Na pitanje, zašto nezavisni a ne kandidat neke od stranaka, Ramović je odgovorio da je tako bliži građanima a ne političkim partijama.

"Nekako sam najbliže građanima, ne odgovaram nikakvoj političkoj opciji već direktno njima, a i do sada sam dokazao da ne slušam interese stranaka već su mi prioritet građani“, kazao je Ramović dodajući kako očekuje pobjedu na izborima, ali da je sve ipak u rukama građana.

A građani će, već je izvjesno, u Goraždu imati izbora. Osim Ramovićeve kandidature za sada nema zvaničnih informacija o evetualnim kandidatima za načelnika. Ipak nezvanično saznajemo da je kandidat SBB-a za načelnika općine Goražde Muradif Kanlić, aktuelni poslanik u Skupštini BPK Goražde. Općinska organizacija SBB-a navodno je već potvrdila kandidaturu Kanlića a večeras je to, nezvanično saznajemo, učinio i Kantonalni odbor SBB-a i to jednoglasno. Kanlić bi trebao dobiti i podršku SDA Goražde koja je u koaliciji sa SBB-om, a u Goraždu ova stranka po svemu sudeći neće imati svog kandidata za načelnika.

Ali će zato kandidata sigurno imati Stranka za BIH koja, prema riječima Damira Žuge, predsjednika Općinskog savjeta ove stranke, već vodi razgovore sa potencijalnim kandidatom te osluškuje želje članova, te će ime budućeg kandidata biti poznato vrlo brzo. Nezvanično saznajemo da su neki od potencijalnih kandidata Salem Halilović, aktuelni predsjednik stranke u Goraždu i Senad Čeljo, poslanik u Skupštini BPK Goražde.

Ni opozicione stranke u Goraždu još se nisu oglasile. Ipak saznajemo da je jedini ozbiljan kandidat za načelnika Demir Imamović, bivši SDP-ov ministar privrede u Vladi BPK Goražde. Hoće li Imamović biti zajednički kandidat SDP-a i DF-a još je neizvjesno. SDP bi da Demir Imamović bude kandidat ove stranke, dok iz DF-a stižu informacije da bi najbolja opcija za Imamovića bila da bude nezavisni kandidat kome bi svi dali podršku. U narednih nekoliko dana stranke bi, ako je suditi po užurbanim aktivnostima, trebale i zvanično saopćiti imena kandidata.