BiH
3

Ramović: HE Višegrad nikada nije ispoštovala obaveze prema Općini Goražde

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na pomolu je konačno rješenje problema otpadnih voda u slivu rijeke Drine, na području Goražda i Novog Goražda, koji datira još od devedesetih godina. Naime, izgradnjom Hidroelektrane Višegrad stvorena je i obaveza da se riješi problem otpadnih voda područja koja su zahvaćena akumulacijom Drinskog jezera.

U proteklih 27 godina nije bilo nikakvih pomaka na tome. Međutim, podršku u realizaciji planiranih aktivnosti, čija se vrijednost procjenjuje na 10-12 miliona KM, pružit će češka razvojna Agencija za Zapadni Balkan nakon što je Općina Goražde prema Češkoj ambasadi aplicirala sa projektom izgradnje kolektora otpadnih voda sa prečistačem na lokalitetu Vitkovići-Goražde-Novo Goražde.

"Obaveza je HE Višegrad iz ugovora 1990. godine da uradi 50 posto kolektora na potezu Vitkovići-Goražde-Novo Goražde i uređenje Podhranjenskog potoka. To nikad nije ispoštovano. Oni moraju na ovome najviše poraditi jer nikada ne mogu zvanično dobiti upotrebnu dozvolu dok svoje obaveze ne izvrše prema Općini Goražde. Pokušali smo pronaći rješenje da smanjimo troškove, jer lokalne zajednice nisu u finansijskoj mogućnosti, a imamo obavezu da učestvujemo 10 posto, Agencija slivova rijeke Save 20 posto i Agencija za vode iz Bijeljine također 20 posto, a ovaj projekat sigurno košta blizu 12 miliona KM. Sve skupa dugo traje, ali najvažnije je da smo dobili pozitivan odgovor agencije koja će sufinansirati projekat. Odabrali smo tim koji će pripremiti sporazum, uslijedit će potpisivanje i prve aktivnosti očekuju se početkom naredne godine, a to su izrada Studije izvodljivosti i glavni projekat", kaže Muhamed Ramović, načelnik Općine Goražde.

Hidroelektrana Višegrad ima obavezu da osigura 50 posto sredstava za realizaciju projekta, dok su lokalne zajednice Goražde i Novo Goražde te agencije za sliv rijeka u Federaciji i Republici Srpskoj u obavezi da osiguraju ostatak sredstava.

"Izgradnja kolektora i prečistača otpadnih voda za područje Goražda i Novog Goražda predstavlja jedan od strateških projekata naše općine koji je definisan u Strategiji održivog razvoja Novog Goražda. Realizacijom ovog projekta bio bi riješen problem otpadnih voda iz domaćinstava, koje se bez prečišćavanja puštaju u rijeku Drinu na područjima naših opština, kao i ostale vodotoke. Time bismo zaštitili vodne resurse od daljnjih zagađenja, a samim tim biljni i životinjski svijet. Implementacijom ovog kapitalnog projekta stvaraju se preduslovi za angažovanje lokalnih firmi, a samim tim i za otvaranje novih radnih mjesta. Ovaj prečistač bio bi izgrađen na teritoriji Općine Novo Goražde, na osnovu planova koji su pravljeni prilikom izgradnje HE Višegrad", ističe Mila Petković, načelnica Općine Novo Goražde.

Projekat ima milionsku vrijednost i za njegovu realizaciju bit će potrebno minimalno četiri godine.

"Ne možemo u ovom momentu reći tačno šta ćemo podržati, ali to funkcioniše u tom smislu da Češka razvojna agencija izabere izvođača ovih radova za isporuku opreme. Ovo nije prvi put da podržavamo ove projekte. Imamo ovakav projekat i u Gradačcu. Mi moramo poštovati Evropske standarde, ali istovremeno standarde i zakone BiH", kazao je Štepan Šantruček iz Češke razvojne agencije.

Pored zaštite okoliša, značaj izgradnje prečistača ogleda se i u međuentitetskoj saradnji, kako lokalnih zajednica, tako i nadležnih entitetskih agencija za ovu oblast.

"Generalno, dobro je da je krenula ova priča i da se na ovom nivou pojavljuje veći broj projekata koji su usmjereni prema ekološkim momentima vodotoka, konkretno u ovom slučaju rijeke Drine. Postoje aktivnosti koje se vode na državnom nivou, postoje određeni prekogranični projekti. Ovo je došlo u pravo vrijeme i naravno uz zalaganje svih nas nadam se da će ovaj projekat doživjeti svoj epilog. Osnov svega će biti studija izvodljivosti koja će pokazati nove momente u odnosu na 1990. godinu", kaže Emr Oković, premijer BPK Goražde.