BiH
0

Ramiz Salkić: Zakon o unutrašnjem dugu RS nova nepravda prema bivšim logorašima

Anadolija
Ramiz Salkić
Ramiz Salkić
Zakon o unutrašnjem dugu Republike Srpske koji tretira pravo na materijalnu nadoknadu za nezakonito zatočenje tokom rata, a kojim se isplata potraživanja ostvarenih sudskim presudama odgađa na rok od deset i više godina, još je jedna nepravda prema žrtvama rata, upozorio je potpredsjednik Narodne skupštine RS Ramiz Salkić nakon današnjeg sastanka s predstavnicima Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini.

 I oni rijetki, istakao je Salkić, koji su uspjeli da kroz sudske presude dožive satisfakciju, ponovo su stavljeni na čekanje s otvorenim pitanjem hoće li doživjeti da naplate ta sredstva. Prema njegovim riječima, upravo iz tih razloga vlasti RS trebaju što prije pronaći sredstva kako bi se te  naknade isplatile.

Podsjetivši da su SDPBiH i SDA u Narodnoj skupštini RS bili protiv usvajanja zakona koji je ovog mjeseca donesen glasovima srpskih poslanika, bez kako je naveo namjere da išta prejudicira, Salkić je izrazio uvjerenje da će Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS postaviti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković istakao je da je za cjelokupno članstvo Saveza Zakon o unutrašnjeg dugu RS izuzetno nepovoljan i „još jedan korak kojim institucije RS primoravaju žrtve torture da prožive još jednu torturu“.

Referirajući se na stav Vlade RS, kao predlagača Zakona o unutrašnjem dugu, da bi isplate po tužbama dovele u pitanje neometano izvršavanje budžeta RS, Mešković je istakao je da bivši logoraši nemaju za cilj finansijsko uništavanje niti Federacije BiH niti RS.

"Nama je osnovni cilj donošenje državnog zakona o žrtvama torture, koji je kud i kamo povoljniji od tužbi", podvukao je Mešković.

Naveo je da je na osnovu procjena Saveza, visina tužbenih potraživanja bivših logoraša prema RS-u 1,4 milijarde KM, a prema Federaciji BiH oko 600 miliona maraka.

"Ponavljam, mi želimo biti partneri prema institucijama vlasti BiH i da im ukažemo na potrebu donošenja državnog zakona. Mi ne namjeravano da po njegovom donošenju stanemo u red i čekamo isplate. Mi smo spremni da razgovaramo, da se zakon donese i da se za isplatu reparacija odredi razumni rok od tri ili pet godina", rekao je Mešković.

Podsjetio je da su bivši logoraši i do sada bili suočeni s činjenicom da su sudovi u RS, pozivajući se na zastaru, odbacivali njihove tužbe te ih nakon toga obavezivali da plate sudske troškove u iznosima od dvije i više hiljada maraka.

Opstrukcije od strane vlasti s kojima su bivši logoraši suočeni, ali i strah od mogućih reperkusija jedan su od razloga što je od blizu 15 hiljada Kozarčana koji su bili zatočeni u logorima Omarska, Keraterm, Trnopolje i Manjača samo oko 500 njih podnijelo tužbe za naknadu štete, istakao je predsjednik banjalučkog regionalnog odbora Saveza logoraša BiH Sabahudin Garibović.

Iako je i sam Osnovnom sudu Banja Luka prije dvije godine podnio tužbu, Garibović je potvrdio da ni do danas nije primio poziv  za raspravu.

Na  sastanku se razgovaralo i o modelima podrške institucija RS funkcioniranju ovog, ali i drugih  udruženja logoraša koja djeluju na području Republike Srpske, a koja su članovi Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici Saveza upoznali su Salkića i s pripremama za obilježavanja godišnjice stradanja logoraša u logoru Batković, koji je planiran za 1. april ove  godine, te ga upoznali  o statusu logoraša – žrtava torture u RS i BiH, kao i modelima rješavanja statusne problematike žrtava torture u BiH uopšte.