BiH
26

Ramiz Salkić: "Domovina" će dobiti najmanje 95 posto glasova povratnika

Piše: E. Gorinjac
Ramiz Salkić
Ramiz Salkić
Ramiz Salkić (SDA), potpredsjednik Narodne skupštine RS-a, u razgovoru za Klix.ba ocijenio je da je zajednički nastup probosanskih stranaka u tom entitetu na narednim izborima u okviru koalicije "Domovina" izuzetno značajan te da je dobro da postoji probosanski front u entitetu "gdje se čini sve da se BiH podijeli".

"Kada je u pitanju ta koalicija, ne vjerujem da će se u narednom periodu nešto veliko dešavati do samog raspisivanja izbora. Naravno, sve političke partije potpisnice ovog dokumenta treba da kroz svoju bazu i infrastrukturu upoznaju članstvo šta ovo podrazumijeva, šta je potpisano, kako bi se članstvo pripremilo za predlaganje kandidata za liste. Sada kada postoji više političkih faktora na listama će biti manje prostora za pojedinačna predlaganja ispred političkih stranaka", kaže Salkić.

Ono što je primarni cilj sada, kako Koalicije "Prvi mart" koja je inicirala zajednički nastup ovih stranaka na izborima i kreiranje zajedničkih listi za Narodnu skupštinu RS-a i Parlamentarnu skupštinu BiH u tom entitetu, je registracija birača, prije svega onih iz inozemstva koji imaju lične dokumente u RS-u.

Registracija glasača u dijaspori

"Bitno je da se prijave da će glasati u odsustvu, odnosno poštom te da na takav način osiguramo što više glasova za ovu listu. Svako na svoj način prilazi građanima za koje procjenjuju da im mogu pomoći u vezi sa preregistracijom. To je prilično jednostavan proces. U BiH je dovoljno da izvadite lični dokument, odnosno ličnu kartu u nekoj općini i vi ste po automatizmu na glasačkom spisku u toj općini. Svi oni koji su dijaspori, a izvade dokumente u nekoj od općina oni se nalaze na biračkom spisku za tu općinu. Međutim, kod njih je problem što na dan izbora nisu tu, već u inozemstvu. Oni imaju dodatni posao da se prijave da neće biti na svojoj adresi u BiH, da obavijeste Izbornu komisiju o adresi gdje će biti na dan izbora, kako bi im izborna komisija u skladu sa zakonom proslijedila glasački listić", kaže Salkić.

Budući da SDP nije dio "Domovine" jedan dio glasova povratničke populacije će ipak otići toj stranci. Međutim, Salkić smatra da to neće utjecati na veće rasipanje glasova povratnika u entitetu RS.

"SDP je politička opcija koja je na svim dosadašnjim izborima samostalno nastupala, nisu bili u koaliciji, niti savezu. Oni su sami za sebe odlučili da su najbolji. Za SDA mogu kazati da je do sada u najvećem broju izbornih ciklusa bila u nekoj koaliciji ili savezu. Mi smo uvijek skloni tome da se okupimo sa što više probosanskih partija na jednoj listi, jer smo svjesni odgovornosti i onoga što je pred nama u ovom entitetu. Ne mislim da SDP u ovom slučaju može bila šta 'naštetiti' ovoj zajedničkoj listi, kako god da se ona bude zvala", smatra Salkić.

Ukoliko koalicija "Domovina" ostane do kraja jedinstvena, ona će sigurno dobiti minimalno 95 posto glasova povratničke populacije, smatra naš sagovornik. Ono što će se dešavati nakon izbora vjerovatno će biti predmet ponovnih dogovora.

Zajedno i nakon izbora

"Koliko znam lista ovih probosanskih stranaka se sada pravi za izbore, u predizbornom periodu svako za sebe vodi kampanju, ali sporazum ne obavezuje političke subjekte da nastupaju zajedno nakon izbora. To je ono što sam upratio. Dakle, trenutno se ne obavezuju na koaliciju nakon izbora, što lično mislim da nije dobro. Ako se zajedno išlo na dobijanje glasova, onda je logično i da se radi zajedno i nakon izbora u interesu onih zbog kojih smo i formirali koaliciju 'Domovina'", kaže Salkić.

Prema onome što su za Klix.ba kazali u "Prvom martu" i dalje traju razgovori sa političkim strankama upravo s ciljem da se one obavežu i na postizborne koalicije i zajedničko djelovanje, bar na nivou entiteta RS.

Kada je u pitanju kandidat za predsjednika, odnosno potpredsjednika RS-a ispred ove koalicije, on će, tvrdi Salkić, najvjerovatnije biti Bošnjak i član SDA.

"Na organima stranke ćemo naravno donijeti odluku o tome ko je kandidat za potpredsjednika RS-a, u svakom slučaju to će biti Bošnjak. Zbog toga je ta pozicija i izostavljena iz ovog koalicijog djelovanja", dodaje Salkić.

Stranke SDA, SBiH, SBB, HSP, PS, SDBiH, DF, SPP i SDU su potpisale sporazum o zajedničkom nastupu. Opći izbori u BiH su raspisani za 12. oktobar ove godine.