BiH
345

Ramić: U akademskoj 2015/16. godini dodijelili smo 381 stipendiju studentima povratnicima

Piše: Er. M.
Edin Ramić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Edin Ramić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić predstavio je efekte rada ministarstva u protekloj godini ističući kako su ulaganja u projekte održivog povratka, kao i u druge projekte, iznosila više od 35 miliona KM, od čega su više od 23 miliona sredstva iz Budžeta FBiH.

Ramić je kazao da je ukupno u okviru Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica u 2015. godini realizovano 2.356 različitih projekata.

"Kada govorimo o projektima održivog povratka, ono za čime još postoji potreba je obnova i izgradnja infrastrukture, kao i vjerskih i drugih objekata od interesa za širu društvenu zajednicu, od čega smo realizovali 137 projekata, 37 projekata je vodilo ministarstvo, a ostale smo realizovali zajedno sa korisnicima, odnosno općinama i mjesnim zajednicama", kazao je Ramić.

Što se tiče projekta samozapošljavanja povratnika on je istakao da je tu riječ o projektima vezanim za poljoprivredu i projektima aktivnosti vezanih za druge privredne subjekte.

"Imali smo 624 različita projekta. Tu postoji potreba ministarstva da mijenjamo određene aktivnosti ministarstva tako da sve naše korisnike ili zajednice pokušamo u narednom periodu učiniti održivim, a ta održivost se može desiti jedino ukoliko smanjimo potrebu za određenim donacijama i grantovima od institucija koje su zadužene za povratak", rekao je Ramić.

On je rekao da se u okviru programa koji je vezan za izgradnju farme brojlera (tovni pilići) planira realizacija 19 projekata, što će omogućiti uzgoj 140 hiljada komada brojlera i zapošljavanje 19 povratnika i članova njihovih porodica na način da oni imaju osigurana različita učešća u odnosu na veličinu farme.

"S tim da su s nama potpisali određene sporazume koji znače da oni prije ulaska u ovaj projekat trebaju osigurati urbanističke i građevinske dozvole", kazao je Ramić.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Ramić je kazao kako je tokom 2015. godine realizovano 500 projekata u poljoprivredi koji su uključivali i dodjelu neophodne mehanizacije.

"Kroz ove vidove pomoći indirektno je pružena podrška zapošljavanju 523 nosioca domaćinstva, a ukupna vrijednost realizovanih projekata je dva miliona KM", rekao je Ramić, dodajući da je ministarstvo između ostalog učestvovalo i u rekonstrukciji i obnovi stambenih jedinica kroz projekte po sistemu "ključ u ruke" te da je na taj način obnovljeno 430 stambenih objekata.

On je rekao da su posebno ponosni na projekte volontiranja povratnika i stipendiranja studenata u entitetu Republika Srpska.

"Tako 84 mlada povratnika sa VSS obavljaju pripravnički staž kod 33 poslodavca u općinama povratka. Vrijednost programa je 485.900 KM. Za akademsku 2014/15. godinu odbreno je 115 stipendija za studente povratnike, a za 2015/16. godinu dodijelili smo čak 381 stipendiju u iznosu od 223.200 KM", istakao je Ramić.

Kada je riječ o Programu investicija na javni poziv, on je kazao da su primili 103 projekta koji se odnose na zapošljavanje novih radnika u metalskoj, drvoprerađivačkoj i prehrambenoj industriji, kao i u uslužno-ugostiteljskoj djelatnosti.

"Njihovom realizacijom osiguralo bi se zapošljavanje za više od 600 novih radnika iz povratničke populacije, što se direktno održava kroz ekonomsku održivost na razvojnu komponentu povratka", dodaje Ramić.

Na kraju je zaključio kako vjeruje da će se pozitivan trend nastaviti i u 2016. godine pri tome ističući kako je već raspisano nekoliko javnih oglasa za izgradnju i sanaciju infrastrukturnih objekata, proljetnu i jesenju sadnju voća, zapošljavanje i samozapošljavanje povratnika u poljoprivredi te stipendiranje studenata povratnika na području RS-a.