BiH
0

Ramić: Prvi svjedoci Odbrane

BIRN
Na suđenju Nisetu Ramiću, bivšem pripadniku Teritorijalne odbrane (TO) Visoko koji je pred Odjelom za ratne zločine optužen za ubistvo grupe civila, izvođenjem dvaju svjedoka počeo je dokazni postupak Odbrane.

Mevludin Topalović, bivši pripadnik TO-a Visoko, 1992. godine je zajedno s Ramićem učestvovao u “ofanzivi na području Visokog”.

“Dobili smo naredbu od Vrhovnog štaba da očistimo područje Visokog od svih neprijatelja koji su bili naoružani protiv našeg naroda, odnosno da ih protjeramo. Rečeno nam je da su to vojne jedinice Republike Srpske”, rekao je Topalović.

U junu 1992. godine, kako stoji u optužnici, Niset Ramić je, kao pripadnik Drugog odreda Općinskog štaba TO Visoko, ubio četiri i ranio dvoje civila Srba u selu Hlapčevići kraj Visokog.

“Ramić nam je svima rekao da civile ne smijemo ubiti i da ih dovedemo do Doma u Hlapčevićima. Kada smo stigli tamo, zatekao sam Ramića sa drugim vojnicima i vidio da su izveli pet civila. Rekli su da su kod njih našli oružje. Onda sam čuo rafal i vidio da svi leže na zemlji. Pretpostavljam da su pokušali pobjeći i da je zbog toga on pucao”, rekao je Topalović.

Topalović je, pričajući o događajima iz juna 1992. godine, više puta upotrijebio termin “četnici” dok je govorio o zarobljenim Srbima. Branilac Izet Baždarević zatražio je od Sudskog vijeća da svjedoku zabrani korištenje “riječi ‘četnik’ jer je pogrdna”.

Nezir Mušinbegović, drugi svjedok Odbrane, rekao je kako su 1992. godine u selu Hlapčevići postojale “mješovite straže koje su bile organizovane kako bi se spriječili neredi i upadi u sela”.

“Straže su bile mješovite, Bošnjaci i Srbi, ali nakon ubistva civila, mislim da su ukinute”, rekao je Mušinbegović.

Niset Ramić i njegov branilac su tražili od Sudskog vijeća da imenuje dodatnog branioca, “Srbina po nacionalnosti”, kako su rekli. Ovakav prijedlog je Baždarević obrazložio time što bi imenovanje dodatnog branioca druge nacionalnosti omogućilo “objektivnost na suđenju”.

Sudsko vijeće je odbilo ovaj prijedlog zbog “nepostojanja osnove za imenovanje dodatnog branioca”.

Odbrana je najavila da će u toku dokaznog postupka saslušati šest do osam svjedoka, među kojima, “moguće”, i optuženog Ramića.

Nastavak suđenja je 18. maja 2007. godine.