BiH
155

Ramazansko druženje sa hafizom Bugarijem: Budite svjedoci dobrote i iskrenosti

Piše: D. B.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Medžlis islamske zajednice Sarajevo u okviru ramazanskih aktivnosti organizuje sadržaje koji uljepšavaju ramazanske dane i noći, a tome doprinose horovi ilahija i kasida, kao i druženje sa hafizom Sulejmanom Bugarijem. Sinoć je druženje upriličeno u amfitetru Memorijalnog centra Kovači.

Bugari je pozdravio prisutne vjernike i izrazio zadovoljstvo što se nalazi među njima. Između ostalog je govorio da je čast biti Allahov svjedok.

"Biti svjedok nije mala stvar. Allah svojim robovima nudi da budu njegovi svjedoci. Nema sigurno veće časti nego biti Allahov svjedok na ovom i onom svijetu. Kur'an vam je dat da bi Poslanik bio svjedok protiv vas, a da vi budete svjedoci protiv ostalih koji neće da posvjedoče to što On želi. Zadaća je da ne dozvolite da Poslanik bude svjedok protiv vas", rekao je Bugari.

Dodao je da postoje tri vrste vjernika svjedoka.

"Postoje tri vrste svjedoka, prvi je svjedok posmatrač, drugi je lažni svjedok, a treći je stvarni, istinski svjedok. O lažnom svjedoku nećemo pričati, da nas Allah sačuva od lažnog svjedočenja i od lažne prezentacije, lažnog robovanja, maskiranog i lažnog pristupa", kazao je hafiz.

Poručio je vjernicima da ne budu samo pasivni posmatrači, nego da rješavaju problem.

"U većini slučajeva vjernici u svijetu imaju ulogu kao da su samo posmatrači. On posmatra i voli da prepričava negativnosti. Pasivan je i ne želi da učestvuje da rješava problem. Gleda on u nepravdu sa dozom žali, ali to bude povremeno, samo ceremonijalnom, pokazuje emocije i žal za onim što se desilo. Ne bi volio da i Srebrenica bude ceremonija, a izgleda da ide ka tome. Ono što se od vjernika traži jeste da bićem budu pravični, iznutra. U Kur'anu se kaže: 'Vjernici, budite oni koji bdiju nad pravičnosti, ne nad pravdom. Nad pravdom može bdjeti i onaj ko nije musliman", istakao je Bugari.

Hafiz je rekao da vjernici ne trebaju mrziti one koji njih mrze.

"Kaže Allah, nemojte dozvoliti da vas nečija mržnja prema vama dovede u situaciju da vi budete nepravedni prema njima. Ako budete pravedni, odnosno pravični, neka znate da je to bliže svjesnom, zdravom životu".

Vjernicima je savjetovao da budu svjedoci dobrote.

"Budi svjedok svojim radom, svojim odnosom prema nauci i znanju, poslu i komšiluku, budi svjedok samo da jedan nemusliman kaže 'ovo je insan', da plače za tobom i nemusliman koji ti je bio komšija. Budi svjedok dobrote, iskrenosti, perfektnosti", rekao je Bugari.