{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ramazanije kao neizostavni dio ramazanske sofre

21.7.2012. u 21:04
571
88
Ramazanije kao neizostavni dio ramazanske sofre
571
Muslimani širom Bosne i Hercegovine sa posebnim nestrpljenjem očekuju mjesec posta, a ono što iz godine u godinu prati njegove čari je i ramazanija koja je neizostavna na soframa za vrijeme sehura ili iftara.
Ramazan u Bosni i Hercegovini nije moguće zamisliti bez mirisa ramazanija koji se širi čaršijom iz obližnjih pekara. Ramazanije su u Bosnu i Hercegovinu došle još sa dolaskom Osmanlija i pored ovog naziva još se nazivaju i somuni, lepine, pitice, ali i danas dan se pripremaju na stari, jedinstven način u pekarama u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine.

Ramazanija nije ništa drugo nego lepina koja u mjesecu ramazanu na svoj gornji sloj dobija ukras od ćurekota, koji širi svoj poseban miris sokacima i privlači mnoge koji tuda prolaze.

U jednoj od zeničkih pekara, pekari Salčinović, koja ima tradiciju dugu 120 godina, ramazanija je prioritet među pecivima za vrijeme ramazana. Prema riječima vlasnika ove zeničke pekare, u vrijeme mjeseca posta ramazanije ne kupuju samo muslimani i postači, već, kako kaže, i ljudi drugih religija, a i oni koji ne poste. Inače, ova pekara je smještena u centru grada i na putu je prema Sultan-Ahmedovoj džamiji, pa mnogi vjernici nakon ikindijske molitve i hafiske mukabele svrate u ovu pekaru po svoje ramazanije.

"Ramazanije su sigurno davno došle u Bosnu, sjećam se kao mali kako mi je majka znala namazati maslom, a ja je u čas posla pojedem. Pekara je ostala od oca, a njemu od njegovog oca, tako da je tradicija sada ostala na meni, a održavamo je već nekih 120 godina", izjavio je vlasnik pekare, Nihad Salčinović.

"Prijatelju, ramazan i iftarska sofra bez ramazanije ti je kao bajramska trpeza bez baklave", kroz šalu je rekao pekar kojem je, kako kaže, ovo odmor u mjesecu ramazanu.

U današnjoj "turi", koja je pravljena za iftar u ovoj zeničkoj pekari, napravljeno je oko 300 ramazanija koje su se našle možda upravo na vašoj iftarskoj trpezi, a način pravljenja koji je u ovoj pekari isti već 120 godina pogledajte u fotogaleriji.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: