BiH
12

Ramazan u kolektivnom centru: Nije teško postiti, ali da nam je za Bajram kući

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Mnogi mještani Topčić Polja, Željeznog Polja, Starine, Bistrice, Bistričaka i Kolića su mjesec ramazan dočekali u kolektivnom smještaju u kasarni 7. Muslimanske brigade u Zenici.

U kasarni, u kojoj borave otkako su ostali bez vlastitih domova u poplavama i klizištima sredinom maja, obezbijeđen im je obrok za sehur i iftar, kao i uslovi za klanjanje pet namaza i mukabela, učenje Kur’ana u mesdžidu koji se nalazi u sklopu kasarne. Sam post vjernicima u kasarni nije teško pao, nego činjenica da ne borave u svojim kućama.

Mještanin Željeznog Polja Ahmed Hibović kaže kako je brinuo jer je mislio da će biti teže ramazana provesti u kolektivnom smještaju. 

"Brinuo sam se, mislio sam da će biti puno teže. Nije lako biti daleko od kuće i postiti, ali imamo sehur i iftar, imamo gdje da klanjamo i učimo Kur’an, sve su nam obezbijedili”, izjavio je Hibović.

"Bio sam i u Željeznom Polju, situacija se popravlja, ima kuća koje su oštećene, ali i onih koje nisu, ali su napuštene. Još uvijek se tamo ne mogu vratiti”, dodao je Hibović: “Da mi je samo ispostiti ovaj mjesec, da bude sve u redu. Lakše mi je sada kada sam vidio da nam je sve obezbijeđeno.”

Zahida Hibović, iz Željeznog Polja, postila je prvi dan ramazana. Zadovoljna je organizacijom iftara, sehura i namaza u kasarni.

“Nije lako biti daleko od kuće i dočekati ramazan. Kuća nam je uništena, ali, evo, vojska se stvarno potrudila i obezbijedila da nam bude dobro, koliko može. Da nam nije njih bilo, Bog zna gdje bismo mi bili. Obezbijedili su nam sve, imamo za sehur, iftar, imamo gdje da klanjamo, to nam je bitno”, izjavila je Hibović.

Saliha Ahmetspahić, mještanka Topčić Polja, kazala je kako je neobično i tužno dočekati sveti mjesec van svoje kuće.

“Teško je kad si pod tuđim krovom, eto kako nam je. Imamo mi ovdje sve, imamo sve spremljeno za iftar, za sehur, imamo gdje da se pomolimo, ali fali mi ona sloboda koju imam kod kuće. Tamo mogu i odspavati, abdestiti se, pa u džamiju, a ovdje moram ustati rano i većinu dana provedem u nekim obavezama. Nije lako, ali mora se. Zadovoljni smo, ipak, vojskom, stvarno nam daju sve što nam treba. Da mi je da kako Bajram dočekam u svojoj kući, a i da nas malo obiđu ovi donatori, da nam barem podršku pruže”, dodala je Ahmetspahić.

Neki od vjernika su prvo klanjali akšam-namaz u mesdžidu, dok su drugi, po preporuci vojnog imama, pristupili prekidanju posta i iftarenju, a zatim obavili molitvu. Iako zadovoljni svime što imaju povodom ramazana u kasarni, mnogi samo žele da se vrate kućama i uz svoje ognjište provedu ove svete dane.