BiH
0

Raković: Revizori ukazali na ozbiljne propuste nosilaca javnih funkcija

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Član SDS-ovog Tima za finansije Slaviša Raković izjavio je danas u Bijeljini da Izvještaj o reviziji konsolidovanog budžeta Republike Srpske za 2012. godinu ukazuje na ozbiljne propuste nosilaca javnih ovlaštenja i funkcija.

"Iako je u medijima naglasak dat na izraženo mišljenje s rezervom u pogledu ostvarenja konsolidovanog budžeta većeg u odnosu na rebalans za 100 miliona KM, mišljenje s rezervom obuhvata i niz zaista ozbiljnih problema koji su izazvani propustima, kršenjem pravila i zakona, te mogućim zloupotrebama nosilaca javnih funkcija", kazao je Raković na konferenciji za novinare.

On je istakao da je višegodišnja praksa da se nosioci javnih funkcija, odgovorni za donošenje i izvršenje budžeta, ponašaju tako da prihvataju obaveze koje budžetom nisu predviđene, a svake godine taj se iznos uvećava.

"Iako je ovo ponašanje potpuno neprihvatljivo skupštinska većina uporno toleriše takvo ponašanje i samim tim ga i podstiče. Kada se tome doda da su takozvani rebalansi budžeta uglavnom pokriće za legalizaciju prenamjene planiranih sredstava i retroaktivnog legalizovanja potrošnje koja nije bila planirana budžetom, smatramo da ova pojava ima još veću dimenziju od one navedene u izvještaju revizije", naglasio je Raković.

On je najavio da će narodni poslanici SDS-a posebnu pažnju obratiti na rebalans budžeta za 2013. godinu i biti spremni da ukažu na nepravilnosti koje se žele legalizovati.

Prema njegovoj ocjeni, posebnu pažnju zaslužuje onaj dio izvještaja koji se odnosi na trošenje u okviru ekonomsko-socijalnog programa Republike Srpske, jer izvještaj ukazuju na odsustvo kontrola u utrošku sredstava, u višegodišnjem razdoblju, a radi se o iznosu oko 600 miliona KM.

"Nedonošenje zakona o javnoj kontroli i upravljanju finasijskim sredstvima koincidira sa potpunim, netransparentnim utroškom ovih sredstava, iako je, prema navodima izvještaja, ovaj zakon pripremljen u nacrtu pravovremeno. Navodi o trošenju sredstava iz ove komponente ukazuju na dramatičan način na neefikasnost trošenja, izostanak učinaka, nezavršenost projekata", kazao je Raković.

On je još poručio da će poslanici SDS-a insistirati na donošenju zakona o javnoj kontroli i upravljanju po hitnom postupku, te će, također, zahtijevati provođenje ciljane revizije učinaka ekonomsko-socijalnog programa.

Raković je ukazao i na nepravilnosti uočene u radu Ministarstva poljoprivrede kod raspodjele podsticaja ukazuju na svjesne zloupotrebe, jer su sredstva iz podsticaja korisnicima dijeljena na preskok, umjesto hronološki, suprotno izričitim odredbama pravilnika, te povrh toga dodijeljena korisnicima koji su imali neizmirene obaveze prema RS-u, također, suprotno izričitim pravilima.

"Sve to ukazuje na svjesne propuste, te SDS zahtijeva hitno otvaranje istrage o utrošku sredstava za podsticaj poljoprivrede", naveo je on.

Raković je kazao da je iz izvještaja, također, vidljivo da transferi prema Fondu zdravstvenog osiguranja, pozajmice i dugoročni plasmani iz budžeta ukazuju na neodrživost poslovanja FZO-a, te i značajno ulaganje sredstava u IRB i njegove fondove.

"Uzimajući u obzir i ranije rasprave o IRB-u, SDS još jednom naglašava potrebu stavljanja IRB-a pod nadzor Agencije za bankarstvo RS-a, izmjenom Zakona o IRB-u, te potrebu da reviziju IRB-a obavljaju nezavisni revizori po sadržaju i programu revizije za finansijske institucije. Samo na taj način može biti spriječeno obezvrijeđenje sredstava IRB-a koja imaju trajni značaj za RS", zaključio je on.

Ovaj funkcioner SDS-a ocijenio je da je “polovično izdvajanje za medije ovaj put obavljeno bez kriterija i bez konkursa i ne zaslužuje bilo kakav komentar, osim da bi u pristojnom svijetu neko za takav čin podnio ostavku”.