BiH
3

RAK upozorava: Država nije ispunila uslove za prelazak na digitalno emitovanje

Piše: Er. M.
RTV dom (Foto: Klix.ba)
RTV dom (Foto: Klix.ba)
Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije BiH je na današnjoj sjednici zaključilo da je trenutno stanje alarmantno jer je preostalo 55 dana do ispunjavanja obaveze prelaska na digitalno emitovanje, a zakonodavna i izvršna vlast, te Javni RTV servisi BiH nisu ispunili zadatke u započinjanju procesa digitalizacije u BiH.

Na današnjoj sjednici Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine u Banjoj Luci održalo je tematsku sjednicu o procesu prelaska sa analognog na digitalno zemaljsko emitovanje u BiH.

"Vijeće RAK-a će Vijeću ministara BiH ponovo uputiti prijedlog interventnih mjera usmjerenih ka donošenju rješenja u cilju ublažavanja mogućih negativnih posljedica neispunjavanja međunarodnog Sporazuma, zaštite interesa TV stanica, te krajnjih korisnika - građana Bosne i Hercegovine”, stoji u saopćenju.

Iz Vijeća upozoravaju da emitovanje TV programa poslije 17. juna 2015. godine, u najvećem broju slučajeva, neće biti moguće u okvirima dodijeljenih tehničkih uslova dozvole.

S obzirom na to da ovaj problem nije odgovornost TV stanica, već isključivo države koja nije ispunila uslove za prelazak na digitalno emitovanje, u cilju ublažavanja mogućih negativnih posljedica, Vijeće je zaključilo da će RAK omogućiti nastavak važenja uslova dozvole, uz obavezivanje kablovskih distributera da nastave distribuciju programa kada TV stanice same osiguraju signal.

Na sjednici je usvojen i Izvještaj o radu RAK-a za 2014. godinu, te je odobreno da se na javne konsultacije uputi nacrt Odluke o utvrđivanju maksimalnih cijena za usluge rominga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama.