BiH
0

RAK procesuirao 186 slučajeva kršenja uvjeta izdatih dozvola

FENA
Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) objavila je izvještaj za 2005. godinu koji sadrži analize kršenja pravila, propisa i uvjeta dozvola Agencije.

Prema ovom izvještaju, Agencija je u 2005. godini procesuirala 186 slučajeva kršenja uvjeta izdatih dozvola. Od tog broja, 91 slučaj je procesuiran u vezi s programskim standardima, od čega je 65 slučajeva inicirano uloženim prigovorima građana.

Pored slučajeva programskog standarda, 25 slučajeva se odnosilo na interferencije u frekventom spektru, a 35 na tehničke uvjete dozvola.

Doneseno je 55 rješenja o sankcijama po osnovu kršenja pravila i propisa, te uvjeta dozvola koje izdaje Agencija. Od tog broja, 49 rješenja izrečeno je po osnovu kršenja pravila i uvjeta dozvola iz oblasti emitovanja, pet iz oblasti radiofrekventnog spektra, a jedna izvršna mjera izrečena je po osnovu kršenja odredbi Zakona o komunikacijama BiH.

U 2005. godini nije izrečena nijedna izvršna mjera po osnovu kršenja pravila i uvjeta dozvole iz oblasti telekomunikacija.

Kada je riječ o vrstama izrečenih izvršnih mjera, kao i prethodnih godina, i u 2005. godini izrečeno je najviše novčanih sankcija, u iznosu od 232.650 KM. Sve novčane kazne izrečene su po osnovu kršenja uvjeta dozvole i propisa iz oblasti emitiranja, od čega je najveći broj, 21, izrečen nosiocima dozvole za kablovsku distribuciju radio i TV programa.