BiH
0

Rak održao sastanak sa sva tri bh. telekom operatera

NINA
Prvi konsultativni sastanak između predstavnika Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) i predstavnika sva tri bh. telekom operatora o rebalansu cijena govornih usluga u fiksnoj telefoniji održan je jučer u Sarajevu.

Smjernice koje su predstavljene telekom operatorima obuhvaćaju sljedeće aktivnosti: izjednačavanje cijene razgovora za fizičke i pravne osobe, izjednačavanje cijena pretplate za fizičke i pravne osobe, uvođenje posebnih paketa usluga i cijena za diferencirane grupe korisnika, izmjena sistema tarifiranja, prelazak na vremensko tarifiranje (minuta, sekunda), smanjenje broja zona u domaćem i međunarodnom saobraćaju te balansiranje cijena telefonskih razgovora u domaćem i međunarodnom saobraćaju.

Predstavnici operatera su naglasili da aktivnosti na izmjeni sistema tarifiranja zahtijevaju nabavku odgovarajuće opreme i da postoje teškoću u realizaciji te aktivnosti zbog sporosti rješavanja zahtijeva javnih nabavki. Agencija je zauzela stav da svi operatori moraju biti spremni do juna ove godine primijeniti novi način tarifiranja, što znači nabaviti i instalirati potrebnu opremu.