BiH
0

RAK novčano kaznio sedam bh. kablovskih operatera

NINA
Zbog neovlaštenog distribuiranja televizijskog programa Nove TV iz Hrvatske Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) novčano je kaznila sedam bh. kablvoskih distributera.

Kako ističu iz RAK-a, kazne su izrečene radi kršenja odredbi članka 3.5 Dozvole za pružanje usluga kablovske distribucije RTV programa.

Kablovskom distributeru BH Cabel Net d.o.o. izrečena je novčana kazna u iznosu od 13.000 maraka, TeleKabelu d.o.o. od 4.700 maraka, Kablovskoj televiziji Zavidovići d.o.o. od 2.000 maraka, dok je KTV EGE d.o.o. kažnjen s 1.450 maraka, Bojanić d.o.o. s 1.400 maraka, JP Centar za informiranje i kulturu Kozarska Dubica s 1.000 maraka te Cable net d.o.o. s 900 maraka.

Naime, nakon izvršene analize ugovora/suglasnosti za distribuciju programa Nove TV unutar kabelskih sistema bh. operatera, RAK je došao do saznanja da je suglasnost za distribuciju programa Nove TV za većinu kabelskih operatera u BiH istekla krajem 2004., nove suglasnosti nisu dobivene, ali je program Nove TV i dalje distribuiran.

RAK naglašava da ovim kaznama istraga nije okončana te da se i dalje radi na obradi slučajeva kršenja istog članka i kod ostalih kablovskih distributera, čija se rješenja očekuju uskoro.