Nelegalno digitalno emitovanje
0

RAK kaznio RTRS sa 100.000 KM

FENA
Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) je donijela Rješenje kojim se Radioteleviziji Republike Srpske (RTRS) izriče novčana kazna od 100.000 KM zbog neovlaštenog korištenja frekvencije putem 61. UHF kanala na lokaciji Banja Luka-Pobrđe.

Agencija je po službenoj dužnosti utvrdila da je RTRS 12. decembra 2009. u 00:00 sati počela s digitalnim zemaljskim emitovanjem programa po redovnoj programskoj shemi, te od 17. decembra 2009. i s emitovanjem programa Europe by Satellite, po standardu DVB-T sa MPEG2 kompresijom, i na taj način prekršila član 32. stav 1. Zakona o komunikacijama BiH.

Također, RTRS nije postupila po nalogu RAK-a od 14. decembra 2009. da obustavi nelegalno emitovanje na navedenom kanalu, kršeći time i član 46. stav 3. tačka c) Zakona o komunikacijama BiH.

Interna komisija Agencije je, razmatrajući predmetni slučaj, ustanovila da je RTRS prekršila standarde definirane u državnoj Strategiji o prelasku s analognog na zemaljsko digitalno emitovanje (DTT Strategija), koju je Vijeće ministara BiH usvojilo 17. juna 2009. godine, i koja jasno utvrđuje nadležnosti i obaveze institucija u BiH za prelazak s analognog na zemaljsko digitalno emitovanje u skladu s međunarodnim obavezama.

Uzimajući u obzir da je RTRS bez odgovarajuće dozvole započela korištenje frekvencije iz digitalnog plana, uz nepoznate tehničke karakteristike, dovedeno je u pitanje i adekvatno postupanje Agencije u vezi s obavezama koje je BiH preuzela potpisivanjem i ratifikacijom Završnih akata regionalne radiokonferencije Ženeva 06.

Osim toga, RTRS je, pored neovlaštenog korištenja frekvencije, reklamirajući svoje digitalno emitovanje kao poseban napredak, propustila da obavijesti korisnike da sadašnja tehnologija neće biti u upotrebi u momentu uvođenja digitalnog emitovanja u BiH, izlažući gledaoce nepotrebnim troškovima.

Naime, za prijem trenutnog digitalnog signala RTRS-a potrebno je da građani sami kupe odgovarajući „set-top box“, koji se neće moći koristiti kada u BiH u potpunosti bude uvedeno digitalno emitovanje.

DTT strategija predviđa emitovanje po standardu DVB -T s MPEG4 kompresijom i Agencija je, kao državni organ, zakonski zadužena da provodi odredbe Zakona o komunikacijama BiH koje su u ovom konkretnom slučaju izričite u smislu da nijedno fizička ili pravna osoba ne može koristiti frekventni spektar bez odobrenja, saopćeno je iz RAK-a.