BiH
0

Rajko i Ranko Vuković: Završen dokazni postupak

Sarajevo-x.com
Saslušanjem Stanojke Govedarice, dodatnog svjedoka Odbrane na suđenju Ranku i Rajku Vukoviću, optuženima za ratni zločin na području Podkoluna i Miljevine počinjen 1992. godine, završen je dokazni postupak.

Iznošenje završnih riječi obiju strana Sudsko vijeće je zakazalo za 30. januar.

Državno tužilaštvo tereti Ranka i Rajka Vukovića da su kao pripadnici tadašnje vojske Srpske Republike BiH, zajedno sa još dvojicom vojnika, 1992. godine došli u selo Podkolun i ubili Avdiju Hukaru i Mejru Bekriju. Ranko Vuković se tereti i za silovanje jedne žene u julu 1992. godine u Miljevini.

“Svjedokinju A sam poznavala, živjele smo u istoj zgradi. Bile smo u dobrim odnosima, ali nisam mogla na njoj ni fizički, ni psihički da primijetim da je silovana”, kazala je Govedarica odgovarajući na pitanja branioca Veljka Čivše.

Govedarica je potvrdila da je muž svjedokinje A “odveden” početkom jula 1992. godine, te da je ona s djecom nastavila živjeti u svom stanu. “Družili smo se, djeca su nam se zajedno igrala. Svjedokinja A je mogla da izlazi van zgrade”, kazala je Govedarica.

Odgovarajući na pitanje da li su je posjećivali Rajko i Ranko Vuković, s kojima je u rodbinskoj vezi, svjedokinja je kazala da “nisu jer su dosta mlađi od nje”, ali da su “njihova druga dva starija brata ponekad dolazila”.

Kao dodatne dokaze Odbrana je predložila da optuženi, zajedno sa Bajrom Hukarom, svjedokom Tužilaštva BiH, te zaštićenom svjedokinjom A, budu podvrgnuti poligrafskom ispitivanju. Tužilaštvo BiH se usprotivilo tom prijedlogu navodeći da to nije pouzdan način da se utvrde činjenice i da se koristi samo u određenim operativnim radnjama, a ne kao dokaz, s čime se Sudsko vijeće složilo.

Odbrana je zatražila puštanje optuženih iz pritvora budući da je završen dokazni postupak i da ne postoji više mogućnost utjecaja na svjedoke i saizvršioce, što je prethodno bio razlog za pritvor. Ranko Vuković se u pritvoru nalazi od 23. juna, a njegov brat od 11. jula prošle godine.

Sudsko vijeće će odluku o tome donijeti naknadno.

Vezani članci