BiH
1

Raj za političare: Bh. parlamentarci će dobiti plaću i ako ne dođu na posao

Piše: E. Gorinjac
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
Pod izgovorom da su tobože životno ugroženi i da sigurnosna situacija u Sarajevu nije na nivou, parlamentarci iz RS-a, ali i HDZ-ovci, u Parlamentu BiH i Vijeću ministara, već danima ponavljaju kako neće doći na svoja radna mjesta. S druge strane, državni ministar sigurnosti te kantonalni i federalni ministri unutarnjih poslova ponavljaju kako nema razloga da drame.

Mirni protesti u Sarajevu bili su nešto što je građanima dozvoljeno i zagarantirano u svim demokratskim državama, stoga su parlamentarci i ministri, nenaviknuti da ih neko poziva na odgovornost, bili primorani i na ovaj način spoznati kako funkcionira demokratija. Predsjedavajućem Vijeća ministara Vjekoslavu Bevandi je to toliko teško palo pa je čak ustvrdio da su ga demonstranti pokušali ubiti, ali im nije uspjelo. Treba spomenuti to da je Bevandino osiguranje povrijedilo nekoliko demonstranata kod zgrade Parlamenta dok su svog šefa izvlačili iz "talačke krize". Svako ko imalo trezveno razmišlja može zaključiti da je Bevanda pretjerao i da ovakve optužbe mora potkrijepiti bar nekim dokazima.

Ako žele, pravila mogu mijenjati

Vratimo se plaćama. Bilo gdje da radite nećete dobiti plaću ako se ne pojavite na svom radnom mjestu, ali to nije slučaj sa našim ministrima i zastupnicima, oni će, dolazili ili ne, uredno dobiti novac koji ih sljeduje.

Ako je Parlamentarna skupština za smanjenje plaća, onda može doći do toga, odnosno ispunjenja zahtjeva demonstranata, kazali su nam pojedini zastupnici, ali niko od njih nije rekao da bi takvo što inicirao.

"U Administrativnoj komisiji imamo predstavnike svih stranaka i objektivno se to može napraviti. Nije nigdje Ustavom zagarantirano da plaća mora biti 4.300 i nešto maraka. Gledajući s pravne strane, postoji mogućnost, ako postoji volja", kaže za Klix.ba Zvonko Jurišić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Administrativne komisije.

Međutim, Jurišić smatra da takav zahtjev demonstranata neće dobiti podršku. S druge strane napominje da parlamentarci nisu jedini koji bi mogli smanjiti svoje plaće i da bi se to moglo primijeniti i na brojne direktore državnih i entitetskih agencija i javnih preduzeća, od kojih neki imaju mnogo veću plaću od, primjera radi, federalnog premijera ili predsjednika FBiH, a firme na čijem su čelu su u ogromnom gubitku. Dodaje kako u nekim ministarstvima i "zamjenik čistačice" vozi službeni auto.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH Denis Bećirović u razgovoru za Klix.ba kaže da se Parlament treba što prije očitovati o zahtjevima demonstranata kada je smanjenje plaće u pitanju i napominje da je ovaj saziv Parlamenta donio i promjene Ustava na osnovu kojih se zastupnicima mogu mijenjati plaće, međutim taj amandman nije usvojen u Domu naroda. Napominje da je već bilo smanjenja, ali da to nije dovoljno i da treba povećati socijalni senzibilitet prema građanima.

"Parlamentarna skupština nije samo Zastupnički dom, već i Dom naroda, a ja pokušavam svaki dan da nastavimo rad doma kojim trenutno predsjedavam. Oba doma su ravnopravna i zakoni moraju dobiti podršku i u jednom i u drugom. Svako od zastupnika snosi odgovornost za sebe i želim reći da svi moramo biti svjesni poruka sa svakodnevnih okupljanja ispred institucija BiH, kao i iz drugih gradova. Zato pozivam sve zastupnike i delegate, članove Predsjedništva i Vijeća ministara, kao i druge zvaničnike, da ne koriste zapaljivu i neprimjerenu retoriku koja samo izaziva nove probleme. Nažalost ima i takvih koji misle da se požari gase dolijevanjem benzina. To nije rješenje i u svakodnevnom sam kontaktu sa svim klubovima poslanika te pokušavam da se što prije sazove sjednica Kolegija i nastavak sjednice Zastupničkog doma", kazao je Bećirović za Klix.ba te pozvao i Predsjedništvo da se uključi u rješavanje problema, jer je između ostalog imenovalo mandatara Vijeća ministara i na taj način učestvovalo u kreiranju politike u zemlji.

Budući da su neki zbog navodnih sigurnosnih razloga predlagali i to da se sjednice održavaju van Sarajeva, Bećirović kaže da želi raditi u skladu sa Ustavom i Poslovnikom, a u Ustavu jasno stoji da je Sarajevo glavni grad države BiH. "To je sasvim dovoljna i jasna poruka kada je o takvim prijedlozima riječ", dodaje predsjedavajući Zastupničkog doma.
Eventualne sankcije za zastupnike koji ne budu dolazili na sjednice praktično ne postoje, oni će i dalje imati ista primanja. Bećirović kaže da s takvom pričom ipak treba sačekati i pokušati stvari dovesti u red, kako bi svi radili ono što im je ustavna i zakonska nadležnost i dužnost. "O nekim sankcijama se može razgovarati, ali treba iscrpiti sve mogućnosti da svako ponovo radi svoj dio posla", dodaje on.

U Centru civilnih inicijativa napominju da ne postoji mogućnost da parlamentarci koji se ne pojave na sjednici budu finansijski sankcionirani, niti na bilo koji drugi način. Valja se sjetiti situacije nakon izbora 2010. godine, kada Parlament nije funkcionirao mjesecima i kada nije bilo sjednica, a uredno su primali plaće.

Spomenimo i to da su parlamentarci BiH u 2012. godini smanjili svoja primanja za 4,5 posto, ali treba podsjetiti da su 2008. sami sebi povećali plaće za 108 posto.

Primanja su im enormno visoka

"Njihova ukupna primanja su i dalje enormno visoka u odnosu na ukupnu situaciju u BiH i nisu srazmjerna efektima njihovog rada. Uvažavajući svu složenost uređenja, ipak treba napomenuti da je Parlament BiH najneefikasniji u regiji. Pritom oni imaju najviša primanja u regiji. Nerealno je i teško očekivati da će prihvatiti zahtjev demonstranata da smanje plaće za 30 posto, a izgovor će im biti da ne žele donositi odluke pod pritiscima bilo koga", smatra Ivica Ćavar, konsultant za monitoring rada Parlamenta BiH iz Centara civilnih inicijativa.

Evropski standard je da plaća parlamentaraca iznosi tri i po prosječne plaće u državi, ali u BiH neki parlamentarci imaju i mnogostruko više. "Kada se oni izbore da prosječna plaća u BiH bude veća, onda će samim tim i njihova plaća biti veća", kaže Ćavar i dodaje da bi trebalo reducirati neka druga primanja parlamentaraca, poput prava na punu plaću 12 mjeseci od isteka mandata i rad u ad hoc komisijama.

"U ovakvoj političkoj situaciji i u ovakvom ambijentu bilo bi veoma mudro da sami donesu odluku da smanje svoje plaće i druge beneficije. To bi trebali uraditi, pogotovo što se ovdje radi o humanom cilju i tim novcem bi se pomagalo onima kojima je to najpotrebnije. Nadam se da će ipak prevladati razum i da će to uraditi. Napominjem da već postoje parlamentarci oba doma koji daju i do 1.000 maraka u humanitarne svrhe i za stipendiranje", kaže Ćavar za Klix.ba.
Parlamentarci su godinama koristili izgovor da u Ustavu postoji član koji ne dozvoljava smanjenje plaće u toku trajanja mandata, ali već postoji politička saglasnost svih stranaka da se usvoji izmjena koja bi to omogućavala.

Ubrzo bi se pred državnim parlamentarcima trebala naći Bećirovićeva inicijativa da Parlament, Predsjedništvo i Vijeće ministara finansiraju 1.000 najboljih studenata u BiH. Ukoliko takav prijedlog dobije podršku, Bećirović kaže da bi se samim tim već u određenoj mjeri reducirala primanja ovih zvaničnika.