BiH
101

Raifu Dizdareviću i Gojku Vukadinoviću uručena priznanja SABNOR-a

FENA
Raif Dizdarević
Raif Dizdarević
Priznanja SABNOR-a u Kantonu Sarajevo uručena su u subotu u Institutu za istoriju Sarajevo, Raifu Dizdareviću i Gojku Vukadinoviću, a povelja za životno djelo dodjeljena je Ekremu Duriću.

Predsjednik SABNOR-a Kantona Sarajevo Ibrahim Čomić je kazao da je Institut za istoriju ovo priznanje zaslužio svojim radom, svojim istinitim i argumentovanim prikazivanjem istorije BiH.

Po njegovim riječima, Raif Dizdarević je osoba o kojoj ne treba puno govoriti. Iz čuvene je porodice gdje je šestero braće Dizdarevića dalo svoj doprinos narodnooslobodilačkoj borbi.

"Od svojih najmlađih dana do danas on je ostao antifašista i to aktivni antifašista", kazao je Čomić.

Naveo je da je ovogodišnji dobitnik priznanja SABNOR-a Gojko Vukadinović učesnik dva rata, Narodnooslobodilačkog i Odbrambenooslobodilačkog rata.

"Čovjek koji je kao dijete otišao u partizane i danas, u poodmakloj dobi, je aktivni antifašista", kazao je Čomić.

Povelja za životno djelo dodjeljena je Ekremu Duriću za kojeg Čomić kaže da je učenik šerijatske gimnazije koji je iz gimnazije otišao u partizane s grupom učenika iz svoje škole.

"U Foči ih je primio drug Tito i rasporedio u Prvu proletersku brigadu", naveo je Čomić.

Dodao je da je Durić nosilac Partizanske spomenice, borac Prve proleterske brigade, nekadašnji ambasador u Vijetnamu i konzul u Francuskoj i general.