Predstavljena knjiga "Put u raspad"
0

Raif Dizdarević otkrio "državne tajne" bivše Jugoslavije

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com (Foto: D. S./Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
U izdanju Instituta za istoriju Sarajevo iz štampe je izašla knjiga nekada visokog državnog zvaničnika BiH i SFRJ Raifa Dizdarevića "Put u raspad", koja je predstavljena večeras u Sarajevu.

Radi se o zbirci stenograma izlaganja Raifa Dizdarevića u raspravama vođenim iza zatvorenih vrata državnog i političkog vrha Jugoslavije.

Kako navodi jedan od recenzenata prof. dr. Husnija Kamberović, 'dokumenti pokazuju kako je Dizdarević vidio situaciju u Jugoslaviji od 1980. do 1989. godine, ali istodobno i bacaju svjetlo na kompletna događanja u Jugoslaviji toga doba'.

Prema riječima samog autora, to su dokumenti koji su u svoje vrijeme imali tretman 'strogo povjerljivi' i 'državne tajne'.

Stenogrami rasprava političkog vrha

"To su stenogrami rasprava što smo ih vodili u državnom i političkom vrhu Jugoslavije u onom vremenu kad su se sukobljavalja različita shvatanja o tome kako dalje u Jugoslaviji, jer smo bili u krizi“, naveo je Dizdarević i dodao.

"Ona odražavaju i jednu atmosferu i sadržaj onoga što se sudaralo kao različita shvatanja onih snaga koje su težile velikonacionalnoj hegemoniji pa su samim time morale da stvaraju sebi prostor razbijanjem jedinstva zemlje i onih snaga koje su po svaku cijenu nastojale da se sačuva Jugoslavija, da se ispravi ono što smo zakasnili da uradimo.

Pripadao sam, naravno, toj tendenciji, jer smo smatrali da je Jugoslavija ipak jedan civilizovani projekt u kome svaki narod i svi dijelovi Jugoslavije mogu dogovorom da nađu rješenja koja su zajednička potreba i zajednička korist“, kazao je Dizdarević.

Dakle, ističe autor, knjiga ima dokumentarni karakter.

"Ona je, dodaje, s jedne strane, moje osjećanje dužnosti da stavim na raspoloženje javnosti ono što mi je bilo dostupno zato što sam bio izabran na funkcije, pa sam bio savremenik i učesnik tih zbivanja. S druge strane, to je jedan pokušaj da se da neki doprinos historijskoj istini, jer sada svako o tome zna sve i ne zna ništa.

Mi smo prosto zarobljenici jedne poplave neistina, neosnovanih, neargumentovanih tvrdnji. Naravno da se u čovjeku koji je proživljavao to što sam ja proživljavao, protiv toga mora sve pobuniti, mora osjećati potrebu da iznese istinite činjenice kojima se odgovara na ono što su neistine, laži i pokušaji da se falsifikuje istorija“, kazao je večeras Dizdarević novinarima.

Direktor Instituta za istoriju Sarajevo prof. dr. Husnija Kamberović je rekao da ova knjiga nije samo pokazatelj toga kako je Dizdarević tokom 80-tih, 90-tih godina gledao i vidio situaciju u Jugoslaviji općenito, nego zapravo ona pokazuje kakvo je stanje u jugoslavenskim elitama bilo u tom vremenu.

Svađe političkih elita dovele do raspada zemlje

Mislim, dodao je, da ova knjiga na najbolji način pokazuje koliko su jugoslavenske političke elite od 80-tih godina bile posvađane i koliko je svađa unutar tih političkih elita zapravo odvela zemlju u propast i dovela do rata.

"Mislim da je ova knjiga, zapravo, najbolji argument za tvrdnju da rat i raspad zemlje nije došao zato što su se jugoslavenski narodi u to vrijeme htjeli tući i htjeli ratovati ili zato što nisu mogli zajedno nastaviti dalje živjeti, nego zato što su političke elite zapravo bile toliko posvađane da jednostavno one više nisu mogle podnositi taj jugoslavenski okvir“, kazao je Kamberović.

Kroz ove Dizdarevićeve diskusije se vidi, dodao je Kamberović, koliko su te elite bile posvađane i koliko je njihova svađa zapravo dovela do raspada zemlje i krvavog rata početkom 90-tih godina „i u tome ja vidim, prevashodno, vrijednost i značaj ove knjige“.

Prof.dr. Ivan Cvitković misli da će se knjizi Raifa Dizdarevića "Put u raspad“ najviše obradovati historičari.

"Kad bi svi oni koji su bili sudionici događanja u vrijeme raspada Jugoslavije dali stenograme svojih izlaganja tih dramatičnih godina, onda bi povjesničari mogli zaista napraviti jednu temeljitu analizu o tome što se i kako se zbilo sa Jugoslavijom 90-tih godina“, rekao je Cvitković i nastavio:

"Uvijek se postavlja pitanje kako se ko ponašao, je li mogao dati više doprinosa, jesu li stvari mogle teći drugačije nego što su tekle. Evo sada je pred nama knjiga, tu su stenogrami njegovih izlaganja koji odgovaraju na to pitanje kako se Raif u tim sudbonosnim pitanjima za opstanak Jugoslavije ili njen završetak, raspad, ponašao“.

Ambasador Republike Slovačke u BiH Miroslav Mojžita je, između ostalog, rekao da autentičnost tekstova osim velikog značaja za historičare, politologe i sociologe, daje puno podsticaja za razmišljanja svakome ko uzme ovu knjigu u ruke i to razmišljanja ne samo o prošlosti nego i o sadašnjosti i budućnosti.