Svečana sjednica u NP-u
0

Raif Dizdarević: Historija se ne može mijenjati i brisati

FENA
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Principi i vrijednosti utemeljeni na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a nikada nisu bili potrebniji nego danas, pogotovo što su bh. građani i građanke u stalnoj poziciji odbrane i borbe za svoju zemlju i svoja prava, rekao je danas u prigodnom govoru gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen na zajedničkoj svečanoj sjednici Skupštine KS-a, Gradskog vijeća, SABNOR-a BiH i općinskih vijeća upriličenoj u Narodnom pozorištu u povodu obilježavanja Dana državnosti BiH.

Behmen je podsjetio na historijski značaj 25. novembra 1943. te istakao da je rezultat zasjedanja u Mrkonjić-Gradu bio početak bh. moderne državnosti.

"To su istorijske činjenice koje ne možemo izbrisati. Nažalost, neki imaju dvostruke aršine: s jedne strane veličaju antifašizam, a s druge negiraju sve ono što je taj antifašizam "porodio" u Mrkonjić- Gradu, ali i u Jajcu i Bihaću. Morat će shvatiti da svojim ponašanjem štete samo onima koji su za njih glasali", rekao je Behmen.

Predsjedavajući Predsjedništva bivše Jugoslavije i učesnik NOR-a Raif Dizdarević je u izjavi za novinare istakao da ništa ne može promijeniti historijsku istinu, a to je da je 25. novembar 1943. bio datum kada je obnovljena državnost BiH.

"Počekat ćemo dok se ovaj praznik počne obilježavati na teritoriji cijele BiH, ali istorijske činjenice se ne mogu izbrisati gumicom", rekao je Dizdarević.

General Jovan Divjak je poželio sretan Dan državnosti svim građanima BiH koji ga uvažavaju, a ne onima koji izjavljuju da su "muslimani u Drugom svjetskom ratu bili na strani fašista".

"Čestitke upućujem svima onima koji BiH doživljavaju kao jednu i jedinu domovinu, od Kulina bana, Bihaćke republike pa sve do danas. Nažalost, danas su destruktivne snage mnogo jače nego one pozitivne", rekao je Divjak.

Prokomentirao je i izjave predsjednika RS-a Milorada Dodika u povodu Dana državnosti koje je ocijenio jezikom mržnje i izrazio žaljenje što na njih još niko nije reagirao.

Svečana sjednica okupila je veliki broj predstavnika političkog, diplomatskog i javnog života BiH.