Dragan Čović
0

"Ragužu mjesto u Vijeću ministara ako se povuče iz izborne utrke"

FENA
Izaslanstvo HDZ-a BiH, predvođeno predsjednikom stranke i nositeljem liste HDZ-a BiH za Zastupnički dom Parlamenta BiH Draganom Čovićem, u ponedjeljak, 6. septembra, boravilo je na javnim tribinama "Slušamo vas" održanim u Posušju i Širokom Brijegu.

Odgovarajući na pitanja Posušaka zašto Hrvati nemaju jedinstvenog predstavnika za člana Predsjedništva BiH, Čović je rekao kako je Borjana Krišto najbolji kandidat za mjesto predsjednice države, te je pozvao kandidata Hrvatske koalicije (HDZ 1990 – HSP BiH) Martina Raguža da se povuče iz izborne utrke, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

"Ne smijemo dopustiti da Željko Komšić, kao bošnjački predstavnik, odlučuje u ime hrvatskog naroda u BiH. Martinu Ragužu mi smo predložili, i opet danas ga pozivamo, da odustane od svoje kandidature za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Potporu koju bi on dobio, riječ je o 15-ak tisuća glasova, ništa mu ne znače, jer ne može pobijediti, a ti glasovi značili bi mnogo našoj kandidatkinji Borjani Krišto. Ukoliko je potrebno, osigurat ćemo mu mjesto u Vijeću ministara BiH, samo kako Bošnjaci ne bi više donosili odluke o sudbini Hrvata u BiH", istaknuo je predsjednik HDZ-a BiH.

Čović je najavio svoj skori sastanaka s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom s kojim će razgovarati o aktuelnim događanjima vezanima za izbor nove vlade u Zapadnohercegovačkom kantonu (ZHK) te je izrazio sigurnost kako će predložena tri kandidata iz redova HDZ-a BiH uskoro zauzeti svoja mjesta u vladi ovog kantona.

Nositelj liste HDZ-a BiH za Skupštinu ZHK-a Zdenko Ćosić ovaj kanton opisao je kao specifičan, jer su u njoj Hrvati većina.

"Logično bi bilo da se volja naroda implementira putem izabrane vlasti. Međutim, ovdje se posljednjih dana događa suprotno, jer se ne poštuje volja županijske skupštine nego se trenutačno stanje jednostrano prikazuje. Poštujemo proces koji trenutno provodi OHR, ali potpora koju imamo od strane hrvatskog naroda omogućiti će nam novu vlast sastavljenu od članova HDZ-a BiH", istaknuo je Ćosić, navodeći kako trenutno boljeg izbora od HDZ BiH nema u ZHK-u.