BiH
204

Raguž za Klix.ba: Hrvati trebaju ići u susret drugima, a ne manipulirati vlastitim narodom

Razgovarao: Željko Miličević
Martin Raguž (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Martin Raguž (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Hrvatska demokratska zajednica 1990 posljednjih danas je u žiži domaće političke javnosti nakon što je više istaknutih kadrova, uključujući i dojučerašnjeg predsjednika Božu Ljubića, napustilo tu stranku. Predsjednik HDZ 1990 Martin Raguž za Klix.ba govori o uzrocima i posljedicama posljednjih događaja, ali i insistira na tvrdnji da "nije bilo nikakvog potresa". Također, govori i o svojim planovima.
Raguž: Hrvati ne trebaju samo kukati i ponašati se kao Kalimero
Raguž: Hrvati ne trebaju samo kukati i ponašati se kao Kalimero

Od osnivanja HDZ 1990 ova stranka nije doživjela ovoliki potres kao posljednjih dana. Naime, u zadnjih 15-tak dana stranku je napustilo više kadrova iz samog stranačkog vrha. Među njima su Slaven Raguž, Josip Merdžo, Damir Ljubić, Božo Ljubić, Perica Jelečević, te ogranci u Širokom Brijegu i Sarajevu. Šta se zapravo dešava?

Nije bilo nikakvog potresa. To sam rekao i na sjednici Predsjedništva HDZ 1990. Znači nikada češće ni odgovornije tijela stranke nisu zasjedala. Ovo je 17 sjednica Predsjedništva HDZ 1990 od Izbornog sabora. Činjenica je da je Izborni sabor održan u sedmom mjesecu prošle godine u Sarajevu, po općoj ocijeni, bio jedan od najdemokratičniji političkih događaja toga tipa u BiH održanih do sada. Za sve razine bilo je više kandidata, trajala je višemjesečna rasprava i priprema dokumenata, jake poruke. Činjenica je da sam ja na Saboru dobio apsolutnu podršku za taj program i njegovo provođenje.

Druga je stvar što ja nisam nakon Izbornog sabora forsirao kadrovska rješenja ostavljajući sve na pozicijama kao da se Sabor nije dogodio i dajući šansu svima da provode tu strategiju i politiku koja je dobila podršku.

Znači to je bila poruka: Evropa nas je zagrlila, evropski put nema alternative, Hrvati nisu problem, Hrvati su ključ rješenja i trebamo voditi odgovornu politiku, trebamo poći od sebe, doživjeti katarzu iznutra, trebamo ići u susret drugima, a ne manipulirati sa vlastitim narodom. Trebamo još harmonizirati identitete i voditi jednu bolju i odgovorniju politiku.

Mi smo u svojoj Programskoj deklaraciji odredili stav HDZ 1990 prema Hrvatskom narodnom saboru (HNS), kao krovnoj strateškoj organizaciji koja se treba baviti nacionalnom strategijom dok ovakva Daytonska konstrukcija Bosne i Hercegovine postoji. Već smo održali četiri sjednice Središnjeg odbora HDZ 1990, što nije održano za nekoliko godina prije Sabora HDZ 1990 koji je jedini ovlašten donositi odluke za izbore, koju strategiju trebamo zauzeti... Ovdje se radi o tome da neki pojedinci nisu bili spremni provoditi te odluke.

Suština priče je da su u procesu donošenja odluka svi imali mogućnost da iskažu svoje mišljenje, a u procesu provođenja odluke se moraju poštivati, počevši od mene, kao najodgovornijeg, pa svi drugi.

HDZ 1990 je donio neku drugu dimenziju u Bosni i Hercegovini, ne samo hrvatskoj politici nego ukupnoj politici i oni koji misle da su je mogli slomiti, evo ja im kao predsjednik HDZ 1990 poručujem da, ne samo da nisu uspjeli, nego će "devedesetka" u interesu hrvatskog naroda, ali i svih građana Bosne i Hercegovine, izaći jača.

Koja je uloga Dragana Čovića u cijeloj ovoj priči?

To treba pitati Dragana Čovića. Ono što je meni bilo indikativno jest što se Čović nakon mog nastupa na TV1 bavio Statutom i procjenom odnosa u HDZ 1990. To je onako baš indikativno bilo.

Kakav je odnos HDZ 1990 prema HNS-u nakon svega ovoga?

Stav je HDZ 1990, to i drugi govore, jeste da HNS treba otvoriti, da ga treba institucionalizirati. Dok je ovako uređena Bosna i Hercegovina, Hrvati moraju imati jednu krovnu organizaciju gdje će zauzimati ključna stajališta o strateškim pitanjima ne samo za Hrvate nego i za Bosnu i Hercegovinu i to donositi kao stav institucije i onda u institucijama djelovati bosanskohercegovački i evropski da se ta stajališta i strategija i realiziraju.

To je naš stav i on dobiva potvrdu. Vidjelo se to ovih dana, od kardinalovih izjava pa do izjava nekih intelektualaca, da su na tom tragu. HDZ 1990 ostaje otvorena za mogući zajednički dogovor, ima još dovoljno vremena oko pozicija koje smo rekli, znači član Predsjedništva BiH, pozicija u Republici Srpskoj, pojedini kantoni, jer nama Hrvatima treba pluralizam, a ne neko prošlo vrijeme. Kad bi se dogodile ove tri stvari, to bi bio ogroman korak. Zašto ne krenuti od mogućeg dogovora, a ne od ultimatuma?

Ponovo ponavljam mi smo otvoreni za razgovor. Mi smo stranka koja dolazi iz nacionalnog kruga ali tu ne završava, idemo u susret drugima. U Bosni i Hercegovini želimo biti ne samo stranka hrvatske već i bosanskohercegovačke političke odgovornosti, želimo evropsku Bosnu i Hercegovinu. Bili smo inicijatori potpisivanja Deklaracije o evropskim vrijednostima i nastavljamo dalje tim smjerom, otvaramo stranku za mlade i za sposobne i obrazovane ljude, za jednu novu politiku. Ne želimo da budemo smokvin list dosadašnjem stanju, preuzimamo odgovornost. Kolika će podrška biti, vidjet ćemo. Djelujemo javno, a ne zakulisno i to je ta HDZ 1990.

Zastupnik u Saboru RH Perica Jelečević je u jednim dnevnim novinama izjavio da HDZ 1990 zajedno sa platformaškim strankama ruši HNS. Kako Vi gledate na tu izjavu?

Jedini komentar na to sam dobio od dopredsjednika HDZ 1990 i predsjednika našeg županijskog odbora, a to možete provjeriti i kontaktirati njega. Naime, od kad je izabran u Hrvatski sabor gospodin Jelečević nije više nijednom došao u Posavinu, u svoju bazu, u stranačku organizaciju, tako da bi tu trebao prvo provjeriti svoja stajališta pa tek onda istupat u javnosti.

HDZ 1990 je imao najprimamljivije ponude. Ja sam osobno odbio dva puta za vrijeme Alijanse, a i za vrijeme Platforme da budem predsjedavajući Vijeća ministara BiH bez legitimne volje hrvatskog naroda. Znači, taj pečat je pitanje ko ima da govori, ja ga pozivam da stane pored mene da se izmjerimo što se tiče tog kontinuiteta i tog pečata. Mi ostajemo uz svoj narod, ali i poštujemo i druge narode, njihove političke predstavnike. Ne želimo plašiti hrvatski narod već preuzeti, odgovornost voljom hrvatskog naroda, ali i druga dva naroda.

Opći izbori su u oktobru i vjerujemo da imate spremnu predizbornu strategiju. Osobe koje su napustile stranku bili su u stranačkom vrhu i upoznati s izbornom strategijom. Hoćete li sada pripremati novu strategiju?

Odlično pitanje. Mi nemamo tajni kad je naša strategija u pitanju. Zato i govorim tako otvoreno. Naš ključni slogan bit će "Ovo je naša zemlja". To je zemlja svih nas, zemlja sva tri naroda. Treba izjednačiti individualna odnosno građanska prava, otkloniti diskriminaciju... To su evropski standardi i treba napraviti balans između nacionalnog i građanskog. Treba nam evropski put jer očito nemamo politički kapacitet, jer nismo pokazali u zadnje vrijeme da stvari sami možemo da dogovorimo.... Hrvati se unutar tog procesa ne trebaju voditi politiku po principu Kalimera da stalno kukaju, nego trebaju istrčati na teren sa idejama i incijativom, biti dio rješenja kao srednji put između zaošternih odnosa Sarajeva i Banja Luke. Trebamo iskalkulirati politiku koja neće biti reducirana na neki mali prostor, nego koja će BiH doživljavati u cjelini. To je naša strategija koju mi ne tajimo. Ako će neko uzeti neke elemente te strategije neka uzme, samo neka je kvalitetno i vjerodostojno provodi jer moramo graditi zajedništvo.

Hoćete li se kandidirati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH?

To pitanje ostaje otvoreno za dogovor što smo i jučer ponovili na press konferenciji. Što se tiče HDZ 1990 mi smo spremni na jedan otvoren i argumentiran razgovor prvo kriterijima i kvalitetom osobe koja može integrirati ne samo hrvatski politički korpus već ići u susret drugima i tražit izlaznu putanju iz ove krize, iz ovog slobodnog pada u kojem se nalazi Bosna i Hercegovina.

Spominje se organizacija nove međunarodne konferencije o BiH. Kako vidite rasplet situacije u Bosni I Hercegovini. Hoće li Hrvati dobiti svoju federalnu jedinicu ili će cijela BiH biti zahvaćena reformom?

Bosna i Hercegovina je u najtežoj krizi, to nije moja ocjena to je opća ocjena. Nedavno smo boravili u Briselu u Evropskom parlamentu u organizaciji najveće političke grupacije u Evropi, odnosno Evropske pučke stranke (EPP).

Bosna i Hercegovina ima samo jedan put a to je evropski put, znači put kriterija i vrijednosti pravne države poštivanja individualnih i kolektivnih prava, put koji je dio sistema kolektivne sigurnosti i solidarnosti. EU nam je došla na granicu, ne smijemo više praviti pogreške. Sreća je sada da su izbori za Europski parlament i novu Evropsku komisiju koji završiti do izbora u BiH. Ohrabren sam činjenicom da se traži način i neka nova strategija, novi fokus na Bosnu i Hercegovinu od strane važnih čimbenika u Evropi. Ono što treba jeste nova politička snaga u BiH koja neće kalkulirati, držati fige u džepu kad je evropski put u pitanju jer je trebamo staviti na te tračnice prema Evropi, a sve izvan toga BiH vodi u jedan region koji će biti nestabilan koje mi i ne priželjkujemo. Ako dođe do toga, HDZ 1990 u tom neće sudjelovati.

Kako tumačite neke ocjene da ste Vi američki igrač među hrvatskim političarima?

Ako pratite raspon mog političkog djelovanja od 1991. godine, ja sam bio među dva do tri čovjeka koji su se borili za pluralizam u BiH u onom sistemu. Sad neki pokušavaju i na tu temu da me napadaju, a trebalo je snage i u tom vremenu biti alternativa. Onda od 1992. godine od dana u opkoljenom Sarajevu pa do raspleta situacije u Mostaru, uspostave FBiH, postdaytonske Bosne i Hercegovine, pa reforme Vijeće ministara, Aprilskog paketa, neke različite kombinacije. Sve me je to ekstremno pogađalo, pratili su me određeni stereotipi i pokušavali su me smjestiti u određene stereotipe.

Na kraju se pokazalo da nijedan od tih stereotipa nije bio tačan. Tačan je jedino stereotip: Martin Raguž je čovjek ovog naroda, svog naroda, iznikao iz hrvatskog naroda, iz ovo zemlje Bosne i Hercegovine. Poštujem druge, poštujem sebe i svoj identitet i borim se za jednu demokratsku evropsku BiH.

Nisam od onih koji kalkuliraju sa tim nego je došlo vrijeme za čistu politiku u kojoj treba jasan govor i preuzimanje odgovornosti. Ako me u tom smislu neko može dovesti u kontekst prijateljski zemalja kažem da su Sjedinjene Američke Države (SAD) prijatelj BiH. Ne bi bilo zaustavljanja rata bez aktivne uloge njih i dalje smatram da SAD, bez obzira što je BiH evropsko pitanje, trebaju imati aktivnu ulogu u partnerstvu sa EU i zemljama prijateljima BiH, da dovedu do pravednog rješenja u BiH, jer trenutno stanje nije pravedno. Ja ću krajem ovog mjeseca najvjerojatnije na službenom putu biti u Americi. Tamo ću govoriti o ovome, imati ću određena predavanja i sigurno biti prepoznat kao čovjek ili politika koji može davati rješenja, a ne biti dio problema. Mislim da to ne treba biti krivotvoreno i stavljeno u stereotipe.

Ubrzo su izbori kakvu poruku šaljete građanima Bosne i Hercegovine?

Temeljna je poruka jeste da vratimo vjeru u nas same. Nemojmo tražiti rješenje preko drugih, već unutar države jedan temeljan dogovor jer ova zemlja ima fantastične potencijale, ljudske, zemljopisne, kulturno-povijesne, gospodarske, energetske, sportske i sve druge. Zašto uvijek moramo stalno odlaziti i biti zemlja stalnog egzodusa. Zašto ne doći do jednog pravednog sistema gdje će svako imati svoj identitet, gdje će biti zaštićen, gdje neće biti majorizacije, gdje ćemo evropske vrijednosti uvest i gdje ćemo živjeti životom dostojnog čovjeka. Pozivam građane i birače u BiH da prepoznaju politike i političare koji mogu osigurati ove kriterije i vrijednosti i da ne dopuste manipulacije kao do sada.