BiH
0

Raguž u Briselu: Stranku smo uveli u EPP, a državu ćemo u EU

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na današnjoj sjednici Političke skupštine Europske pučke stranke, a na prijedlog treće radne grupe za članstvo, HDZ 1990 je primljena u status posmatrača, svega sedam mjeseci nakon podnošenja zahtjeva za prijem, što predstavlja presedan u historiji EPP-a.

"Od samog osnivanja, HDZ 1990 se smatrao članom Europske pučke stranke, oduvijek smo težili za članstvom, a temeljne vrijednosti EPP-a su vrijednosti koje dijelimo", kazao je predsjednik Raguž prilikom obraćanja, te je dodao kako je bilo potrebno određeno vrijeme da HDZ 1990 jasno izrazi svoju viziju i aspiracije.

"Od mog izbora za predsjednika HDZ-a 1990, vodstvo stranke i ja smo odredili samo jedan mogući pravac za Bosnu i Hercegovinu i našu stranku, a to je pridruživanje Europskoj pučkoj stranci i Europskoj Uniji i u tom smislu za nas nema nekog drugog kompromisa. Postavili smo naš smjer i nećemo odustati dok ne dostignemo cilj. Danas smo ostvarili jedan, a sa ovoga mjesta želim uputiti jasnu poruku da ćemo ostvariti i drugi cilj, jer europska Bosna i Hercegovina je moguća i bit će je!", zaključio je pedsjednik Raguž.

EPP je vodeća politička stranka na kontinetu i uključuje, od danas i sa HDZ-om 1990, 75 članica iz 38 zemalja, 16 predsjednika vlada (12 iz zemalja članica EU i 3 iz zemalja koje nisu članice) i 13 od 27 europskih komesara (uključujući i predsjednika Europske komisije).

Sa 223 poslanika EPP je najveća grupa u Europskom parlamentu. EPP okuplja političke partije desnog centra i zasniva se na načelima demokratije, transparentnosti i efikasnosti.

EPP se zalaže za Europu u kojoj će svi građani imati mirnu i prosperitetnu budućnost.