BiH
4

Raguž: Sistem odbrane od poplava ne funkcioniše

FENA
Martin Raguž (Foto: Klix.ba)
Martin Raguž (Foto: Klix.ba)
Zbog obilnih padalina proteklih dana, u dijelovima Bosne i Hercegovine ponavlja se majski scenarij, kada je veći dio Srednje Bosne i Posavine bio pod vodom, a materijalne štete nemjerljive, upozoravaju iz HDZ-a 1990.

Trenutna situacija je alarmantna, a stanovništvo ugroženih područja, poučeno nemilim majskih iskustvom, strahuje od ponovne katastrofe, saopćeno je iz te stranke.

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž telefonski se čuo s dužnosnicima stranke iz ugroženih područja kako bi iz prve ruke dobio informacije o prirodnim nepogodama i katastrofi koja je na pomolu.

Trenutno, najkritičnija situacija je na područjima Zeničko-dobojskog kantona, Posavine, Distrikta Brčko te u pojedinim dijelovima Republike Srpske, stoji u saopćenju.

"Poplave koje su zadesile BiH u maju imale su kataklizmične posljedice i morale su biti alarmirajuće, o čemu sam govorio u dva navrata u posljednjih mjesec dana u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH", kazao je Raguž, napominjući kako je nužno uspostaviti kvalitetan i odgovoran sistem prevencije prirodnih katastrofa, pogotovo poplava i odgovarajućeg djelovanja kada se to desi.

Očigledno je da taj sistem ne funkcioniše i nije dovoljno podignut na nivo na kojem bi trebao biti, dodao je Raguž.

"Snažno smo reagovali i podržali širi međunarodni zahvat koji se desio na donatorskoj večeri u Bruxellesu, koji se mora nastaviti i koji u suštini mora rezultirati da se izgrade nasipi, odnosno odbrambeni mehanizmi da se takvo što više nikad ne ponovi", rekao je predsjednik Raguž, dodavši kako ovakve nepogode zahtijevaju potpuno novi i odgovorniji odnos politike prema takvim i sličnim situacijama.

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina za razliku od zemalja u regiji, nema administrativne mogućnosti za korištenje evropskih fondova. Nakon majskih poplava, BiH za razliku od Srbije i Hrvatske nije mogla koristiti evropske fondove, koje bi, da je bilo malo političke volje i mudrosti, mogla koristiti. Tako su zemlje iz regije dobile više stotina miliona i bar djelimično uspjele pomoći stanovništvu pogođenom ovom katastrofom, navodi se u saopćenju za javnost HDZ-a 1990.