BiH
0

Raguž: Ovo je nova stranica u odnosima BiH i EU

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice 1990 Martin Raguž kazao je danas u Sarajevu da je otvorena nova stranica u odnosima EU i BiH i da je EU prisustvom ključnih ljudi za sigurnost i proširenje jasno pokazala da je čvrsto uz ovu zemlju.

Rekao je to nakon sastanka visoke predstavnice EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku/potpredsjednica Evropske komisije Federice Mogherini i evropskog komesara za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna s predstavnicima političkih partija u BiH.

"Na nama je da jasno manifestiramo političku volju, što su lideri i jasno danas pokazali", poručio je.

Istakao je da svi politički lideri u BiH jasno podržavaju evropski put na način koji neće više biti "gubljenje vremena" kao što je to bilo do sada.

Smatra da će zajednička izjava političkih lidera u BiH biti potpisana do kraja januara bez obzira na to da li su stranke u poziciji ili opoziciji.

Također je dodao da ne postoiji alternativa evropskom putu, odnosno da to predstavlja destrukciju.

Mogherini i Hahn doputovali su danas u službenu posjetu BiH u okviru koje su razgovarali sa čelnicima institucija BiH, stranaka i članovima organizacija civilnog društva o reformama i procesu evropskih integracija BiH.

Mogherini je uoči posjete Sarajevu kazala da BiH, nakon nedavno održanih izbora, ima priliku da ponovo nastavi proces reformi da bi odgovorila na očekivanja građana i nastavila svoj put ka EU.

Mogherini i Hahn došli su u BiH uoči rasprave o britansko-njemačkoj inicijativi o BiH pred Vijećem za vanjsku politiku (FAC) Evropske unije 12. decembra, a ministri vanjskih poslova država članica EU okupljeni u FAC-u već su prošlog mjeseca raspravljali o ovom prijedlogu.