BiH
350

Rafteri bez prekida pomažu unesrećenima u Maglaju

FENA
Udruženje raftera iz Konjica i danas pomaže unesrećenima u Maglaju nakon nezapamćenih poplava koje su pogodile više općina u Bosni i Hercegovini, a upravo su pomogli spašavanje majke s dvije babe - kazao je danas za Agenciju Fena predsjednik Udruženja raftera iz Konjica Mirsad Trešnjo.

On je naglasio da se nekoliko mladića iz Udruženja ribara i planinara iz Konjica također pridružilo ovoj akciji spašavanja i svi rade koordinirano.

"Udruženje raftera osiguralo je četiri čamca, a svakim čamcem upravljaju profesionalni skiperi koji imaju položene skiperske ispite", kazao je Trešnjo.

Iako se nivo vode snižava u odnosu na jučer, Trešnjo tvrdi da situacija nije još pod kontrolom, te je rafterima potrebno još čamaca.

Članovi Udruženje su u stalnom zasjedanju, prikupljaju informacije, a put kod Nemile u Općini Zenica već je prohodan te se sada automobilima može doći do Maglaja.

Trešnjo kaže da su rafteri bez prekida radili sinoć do deset sati, a rano jutros helikopter Oružanih snaga BiH prebacio je 12 osoba koji učestvuju u spašavanju ljudi.