Tuzlanski list
0

Raffi Gregorian proglašen osobom godine

FENA
Na svečanosti koja će se organizirati 24. januara iduće godine u Tuzli "Tuzlanski list" će proslaviti drugu obljetnicu rada te organizirati dodjelu priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Tako će za osobu godine po odabiru Tuzlanskog lista biti proglašen Raffi Gregorian, prvi zamjenik visokog predstavnika, specijalni predstavnik Europske unije u BiH i supervizor za Brčko Distrikt.

"Raffi Gregorian je već pohvaljivan za vojne službe na Kosovu i u BiH, član je Više izvršne službe Sjedinjenih Američkih Država, a prije nego što je ove godine povukao niz odličnih poteza, bio je na čelu reforme obrane u BiH ispred NATO-a", kazao je glavni i odgovorni urednik Tuzlanskog lista Zvornimir Banović.

Po njegovim riječima, ovu je godinu Raffi Gregorian u BiH obilježio očuvanjem digniteta predstavnika međunarodne zajednice koje se u nekoliko navrata pokušalo diskreditirati te odlučnim davanjem do znanja svima da su institucije države nezaobilazne i neprikosnovene.

"Gregorian je, zapravo čvrstim stavom pokazao da je pravna država temelj, a Bosna i Hercegovina i njezin put ka Europi najviši politički cilj. U tome kontekstu, Gregorian je kao supervizor za Brčko Distrikt pokazao kako se od problematične zajednice postaje zajednicom poželjnom za živjeti i predvodnicom ka integracijskim procesima", izjavio je Banović.

Također, Tuzlanski list će posebno priznanje dodijeliti Sulejmanu Tihiću, predsjedavajućem Doma naroda Parlamenta BiH.

"Tihić je kao lider Stranke demokratske akcije dao veliki doprinos kod stvaranja uvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a njegova se stranka vratila na pobjedničke staze na prošlim lokalnim izborima. Tihiću će kao velika zasluga ostati što je poveo dvojicu kolega Dragana Čovića i Milorada Dodika u Prud gdje je nastao njihov sporazuma koji je pozdravio cijeli svijet, a međunarodna zajednica ustrajava na njemu kao dobroj osnovi za dobru budućnost BiH", navodi Banović.

Tuzlanski list će posebno priznanje dati i Miroslavu Ćiri Blaževiću, koji je uz dobre sportske rezultate izabrane nogometne vrste, dosta učinio na povratku povjerenja u Reprezentaciju, i još više, na dobrom je putu da nađe navijače BiH u dijelovima države gdje ih nije bilo.

"Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba od Tuzlanskog lista će dobiti posebno priznanje jer njegovi potezi nadjačavaju granice, a najradije bi ih se preslikalo i kod nas. Tko uspije, bit će uvažen kod građana. Možda to pođe za rukom zeničkom načelniku Husejinu Smajloviću koji će također dobiti priznanje jer je uvjerljivo pobijedio na prošlim izborima, a što je pokazalo da Zeničani vjeruju u njegov koncept 'Nove Zenice'", kazao je Banović .

Mijo Krešić, zamjenik državnog ministra sigurnosti i najviše rangirani političar iz Tuzle u izvršnoj vlasti BiH, također će dobiti posebno priznanje od Tuzlanskog lista, pogotovo za doprinos koji je Krešić dao u uobličavanju sektora sigurnosti u BiH sukladno europskim standardima i suradnji sigurnosnih službi u regiji.

Za drugu obljetnicu Tuzlanskog lista posebna će priznanja dobiti i nekolicina gospodarstvenika, a među njima i Hazim Bašić i Narcis Džumhur, čelnici srebreničkog Ingrama i Željeznica F BiH. Priznanja će dobiti tuzlanski načelnik Jasmin Imamović, Jerko Ivanković Lijanović, Vahid Hećo, Mirsad Đapo te Sead Bećirović i drugi.