Stvari se moraju promijeniti
0

Raffi Gregorian pozvao na "buđenje"

Sarajevo-x.com
Stvari u Bosni i Hercegovini ne mogu se nastaviti kao u posljednje dvije godine, rekao je prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian danas u Sarajevu.

Prvi zamjenik Gregorian obratio se skupu održanom povodom prezentacije ovogodišnjeg Globalnog izvještaja o konkurentnosti, koji je nazvao “pozivom na buđenje”.

U toku 2008., kao i 2007. godine, na ljestvici privreda u svijetu, rejting Bosne i Hercegovine opao je u oblasti konkurentnosti i lakoće poslovanja.

“Mislim da ovo ni za koga nije iznenađenje,” rekao je Gregorian. “U toku dvije godine, aktivnosti koje se odnose na građane – pod čim podrazumijevam otvaranje novih radnih mjesta, poboljšanja u pružanju socijalnih usluga i osnovne infrastrukture, te pomaci u pogledu euro-atlantske integracije, što može ponuditi garanciju stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta – dakle, sve ove aktivnosti stavljene su na čekanje dok su medijska pažnja i politička energija uvučeni u duboki međustranački ćorsokak, što ima više veze sa podjelom bogatstva nego sa njegovim stvaranjem, i ličnostima više nego sa principima.”

Što se tiče regiona, Bosna i Hercegovina se nalazi na samom dnu, zajedno sa Albanijom, ali s jednom značajnom razlikom: izgledi Albanije su pozitivniji. U ovogodišnjem izvještaju politička nestabilnost i neefikasna administracija navode se kao osnovni uzroci slabog učinka ove zemlje.

Gregorian je rekao da bi Sporazum iz Pruda, koga su postigla tri stranačka lidera u novembru, “mogao deblokirati proces reformi i riješiti neke od gorućih problema koji su naglašeni u Izvještaju.” Istakao je prilično jasno šta organi vlasti treba da urade kako bi zemlja postala konkurentnija.

Između ostalog, Gregorian je rekao da su se tri premijera krajem 2007. godine dogovorila da će podržati usvajanje Zakona o obligacionim odnosima BiH te uspostavu modernog i efikasnog sistema bankovne supervizije, što su preduslovi za pridruživanje EU. “Ovim bi se, takođe, na posebno praktičan i odgovarajući način riješilo nekoliko očiglednih nedostataka bosanskoherecegovačkog poslovnog okruženja utvrđenih u Izvještaju o globalnoj konkurentnosti,” rekao je, i apelovao da se u novoj godini načine pomaci u vezi sa ova dva pitanja.

“Političari možda ne mogu postići dogovor o tome kako Bosna i Hercegovina treba da izgleda kao zemlja - ali najmanje što bi trebali uraditi jeste da se dogovore o politici koja će ovoj zemlji donijeti više blagostanja” rekao je Gregorian.