BiH
18

"Rafalna paljba" opozicije na Cvijanović i Dodika na sjednici NSRS

Piše: G. D.
Narodna skupština RS (Foto: SRNA)
Narodna skupština RS (Foto: SRNA)
Zastupnici Narodnog demokratskog pokreta u Narodnoj skupštini RS Zdravko Krsmanović i Dragan Čavić osuli su "rafaljnu paljbu" nakon dvosatne pauze na Željku Cvijanović i vlast Milorada Dodika.

"Kakav je put od Foče do Nikšića u poređenju sa autoputevima koje vlast gradi? Vlast RS hoće da gradi autoput od Banje Luke do Livanjskog kantona, a magistralni putevi širom RS-a su takvi da na njima i konj lomi nogu. Javnost mora biti kontrolni mehanizam odgovornosti, jer je narod već prevrnuo očima na dosadašnju bahatost vlasti. Pred ovaj parlament će doći ljudi, ako treba i na naš poziv, ukoliko se ne budemo međusobno uvažavali", rekao je Krsmanović.

Energetski sektor RS-a je, dodao je on, razvojna šansa ovog bh. entiteta, ali javna preduzeća moraju da budu pod kontrolom vlasti.

"Ko je davao koncesije u energetskom sektoru ranije? Hoću da se koncesije pregledaju u NSRS i da se vidi da li su koncesione obaveze plaćene. Dalje - mnoge političke partije bliske vlasti pominju decentralizaciju, a nigdje ne postoji strategija za to. Također, treba donijeti zakon o nezastarijevanju krivičnih djela nastalih u procesima privatizacija i likvidacija. Moramo formirati i anketni odbor koji će vidjeti kolika je šteta koja je nastala u majskim poplavama", istakao je Krsmanović.

Lider NDP-a Dragan Čavić rekao je da u RS-u više niko ni nema nadu da će nešto biti bolje i da "ovo društvo živi na kredit".

"Gomilamo deficite, javna sredstva nisu dovoljna, sve se pokriva iz kredita i hartijama od vrijednosti. Fond PIO je od 2006. godine povećao obaveze za 80,5 miliona maraka. Vlast je dovela do promašenih investicija i ogromnih zaduženja. U ekspozeu Željka Cvijanović nije pomenula ruske kredite, na koje se vlast toliko pozivala u posljednje vrijeme. Da li će nova Vlada RS-a razgovarati sa MMF-om i ako neće - šta će biti alternativa? Zar svaki ministar mora da vozi Audi? Zar svaki činovnik mora da ima službeni auto? Ko je Budimir Stanković? Zar on može da kroji zakon u ovoj zemlji, da prepravlja odluke? Ko je iz vrha vlasti koristio kredite iz Bobar banke? Ova vlada nije birana da misli, nego da sluša", dodao je Čavić.