BiH
0

Radovi studenata sarajevske ALU poslani u London

NINA
Danas je iz Sarajeva u London, na konkurs za prestižnu D&AD studentsku nagradu, poslano 11 radova studenata grafičkog dizajna i isto toliko radova studenata produkt dizajna sarajevske Akademije likovnih umjetnosti.

Ovo je prvi put u dugogodišnjoj historiji tih nagrada da će se radovi naših studenata likovnih umjetnosti takmičiti za D&AD-jeve Žute olovke.

Ove prestižne nagrade, koje se smatraju oscarima u oblasti dizajna i oglašavanja dodjeljuje Udruženje britanskih dizajnera i art direktora.

U novembru 2003. u organizaciji Futura Media, a uz podršku Britanskog savjeta, u Sarajevu je boravio direktor D&AD-jevih edukacijskih programa za mlade, koji je prvi put studentima jedne zemlje došao predstaviti kreativne konkurse otvorene za nagrade te godine.

Studenti sarajevske ALU tri su mjeseca pripremali radove na temelju 11 od 29 različitih kreativnih konkursa koje je D&AD ponudio za 2004.

Asja Dupanović, izvršna direktorica No Limit Sarajevo Advertising Festivala je izjavila kako su studenti vrlo uzbuđeni i svjesni prestiža samog takmičenja.

«Ne želimo ih opterećivati sa svojim očekivanjima, iako želim napomenuti da su u 2003. prvi put sa svojim radovima sudjelovali na jednom sličnom natjecanju i osvojili osam najviših nagrada. Bilo je to na Magdaleni u Sloveniji – izuzetno jakom međunarodnom festivalu kreativne komunikacije za mlade. Naša studentica grafičkog dizajna Nermina Čorbadžić na Magdaleni je osvojila konkurs slovenskog Sl.Mobil-a. Goran Lizdek je pak na ovogodišnjem No Limit-u imao najuspješniji rad među studentima», kazala je Asja Dupanović.

Također je istaknula da mladi ljudi predstavljaju buduće kreativne snage oglašavačke institucije u BiH, u koje se mora ulagati, te da se u tom smislu njihova i misija Britanskog savjeta u Bosni i Hercegovini podudaraju.

«Za ostatak 2004. i 2005. već imamo osmišljene zajedničke aktivnosti na planu unapređenja njihovih znanja i proširivanja njihovih vidika", izjavila je Asja koja je i glavni «krivac» za odlazak studenata sarajevske ALU na Magdalenu, njihovo povezivanje s D&AD-jem, njihov rad sa sjajnim hrvatskim dizajnerima Bruketom & Žinićem te Lanom Ćavar i Iram Payer u okviru workshopa za studente grafičkog dizajna na ovogodišnjem No Limit-u.