BiH
2

Radovi na rekonstrukciji Vijećnice ulaze u završnu fazu

FENA
Sarajevska Vijećnica (Foto: Klix.ba)
Sarajevska Vijećnica (Foto: Klix.ba)
Radovi na rekonstrukciji Vijećnice u Sarajevu u ovoj godini ulaze u završnu, četveromjesečnu fazu, saopćeno je iz francuske firme "Safege" koja je zadužena za stručni nadzor radova.

Četvrta faza rekonstrukcije Vijećnice, u vrijednosti od 4.910.515 eura finansira se iz sredstava Europske unije. Izvođač radova je "Unigradnja" DD Sarajevo, dok je stručni nadzor povjeren francuskoj firmi "Safege".

Radovi na ovoj fazi započeli su 4. maja 2012., a ugovoreni rok završetka je 4. maj 2014. godine. Uslijedit će period prijema radova i tehničke ugovorne dokumentacije te predaja objekta Ministarstvu civilnih poslova BiH, odnosno krajnjem korisniku.

Nakon predaje objekta, uslijedit će organizovanje tehničkog prijema te dobivanje upotrebne dozvole, čime bi objekat Vijećnice bio stavljen u funkciju.

Četvrta faza radova obuhvata sve potrebne standardne unutrašnje arhitektonsko-građevinske radove, elektro-instalacione radove jake i slabe struje, radove na mašinskim instalacijama grijanja i hlađenja, instalacijama vodovoda i kanalizacije te specijalističke radove na gipsanoj i slikarskoj dekoraciji, ugradnji teraca, mobilijara, dekorativnoj rasvjeti, kamenim ogradama i stepeništima.

Radovi se realiziraju u planiranoj dinamici i završno s decembrom 2013 godine, ostvarena je finansijska realizacija od 72 posto vrijednosti ugovora.

U saopćenju firme "Safege" naglašava se da, uz očekivanje velike zainteresovanosti medija za praćenje završne faze radova, planirano je da se u drugoj polovici januara organizira zajednički obilazak objekta, kada bi medijima bili prezentirani svi potrebni podaci.

Istovjetna posjeta planirana je i krajem marta, naglašavaju u firmi "Safege".

"Ovim pristupom eliminišemo pojedinačne zahtjeve medija za obilazak i snimanja unutar objekta koji neće moći biti odobreni i realizovani, jer svaka takva posjeta zahtijeva dodatni angažman stručnog osoblja gradilišta", naglašeno je u saopćenju.