BiH
0

Radovi na piramidama se nastavljaju i tokom zime

Sarajevo-x.com
U Sarajevu je održana redovna sjednica Upravnog odbora Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, na kojoj je donešena odluka o nastavku radova i tokom zime.

S velikim zadovoljstvom je primljena vijest da je grad Visoko, na prijedlog evropskog Udruženja turističkih novinara, dobio prestižnu Povelju F.E.S.T. na Međunarodnom sajmu turizma i ekologije održanom u Splitu. Značajna uloga u dobijanju ove nagrade, svakako, pripada i Projektu istraživanja bosanskih piramida koji je, tokom 200 dana, privukao preko 150.000 turista i posjetitelja.

Upravni odbor Fondacije je odlučio da pokrene četvrti projekt istraživanja prahistorijskih lokacija u BiH. Nakon Bosanske doline piramida, kamenih kugli, Kamenog hrama kod Travnika, Fondacija će, na proljeće, istraživati i Ilirsku gradinu Pošijak na Bjelašnici.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Na sjednici je konstatovano da je, na dosadašnjim aktivnostima iskopavanja, utrošeno 100.000 radnih sati uz prisustvo nekoliko desetina arheologa, geologa, geofizičara i drugih stručnjaka iz cijelog svijeta. Analize pronađenih betonskih blokova na piramidi Sunca i kamenih terasa na piramidi Mjeseca, nedvojbeno ukazuju na njihov vještački karakter. U procesu međunarodne verifikacije naučnih rezultata, Fondacija se posebno zahvaljuje egipatskim ekspertima koji su, jednodušno, potvrdili da je ljudska ruka kreirala ove značajne arheološke spomenike.

[SLIKA]2[/SLIKA]

Upravni odbor Fondacije je donio odluku da radovi na istraživanju kompleksa podzemnih tunela neprekidno traju i tokom zimskih mjeseci. Na taj način bit će održan kontinuitet radova na najvećem geo-arheološkom Projektu u svijetu, stoji u saopštenju za javnost.