BiH
0

Radovan Stanković: Zaboravljeni bjegunac

BIRN
Iako je Radovan Stanković pobjegao iz zatvora u Foči krajem maja ove godine, do danas nema nikakvih podataka o njegovom kretanju. Vlasti Bosne i Hercegovine sumnjaju da se nalazi na teritoriji Srbije, te optužuju tamošnje organe za nesaradnju.

Justice Report je kontaktirao nadležne u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, koji su kratko rekli da “nemaju nikakvih informacija” o Stankoviću, te da “ne mogu potvrditi da li se nalazi na području te zemlje”.

Stanković je 25. maja 2007. godine pobjegao iz Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Foča, gdje je služio 20-ogodišnju kaznu zatvora, na koju je osuđen pred Sudom BiH zbog ratnih zločina. Od samog početka vlasti BiH su sumnjale da je pobjegao ili u susjednu Crnu Goru ili Srbiju, čije državljanstvo ima. No, već duže vrijeme ovdašnje vlasti sumnjaju da je Stanković na području Srbije.

Prema tamošnjem Ustavu, država ne može izručiti svoje državljane drugim zemljama, bez obzira na optužbe protiv njih. Srbijansko državljanstvo Stanković je dobio još dok je bio u pritvoru Haškog tribunala.

Naime, Radovana Stankovića je za zločine u Foči prvobitno optužilo Tužilaštvo u Haagu, da bi 2005. godine, odlukom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), bio prebačen na daljnje procesuiranje pred Sudom BiH u Sarajevu. Stanković je prvi optuženik kojeg je MKSJ uputio na daljnje procesuiranje nekom od domaćih pravosudnih organa.

Optužnica koja je podignuta u Haagu, a potom preuzeta u Sarajevu, Stankovića je teretila za teška djela počinjena tokom rata, među kojima masovna silovanja djevojčica, djevojaka i žena. Prema navodima optužnice, on je bio jedan od organizatora i nadzornika u takozvanoj “Karaman kući”, koja je tokom rata srpskim vojnicima služila kao javna kuća. U presudi Stankoviću stoji da su sve djevojke fizički i psihički zlostavljane, te redovno silovane na razne načine. Također su bile prisiljavane da obavljaju fizičke poslove – kuhanje, pranje, pa čak i kupanje vojnika – kako u samoj kući, tako i na drugim mjestima u Foči i Miljevini na koja su odvođene.

Tokom procesa je dokazano da je Radovan Stanković u “Karaman kući” lično silovao tri žene.

Izvori Justice Reporta bliski istražnim organima BiH kažu da “gotovo nema suradnje sa Srbijom u potrazi za Stankovićem”.

“Suočavamo se sa velikim opstrukcijama srbijanskih vlasti. Oni našim istražnim organima ne žele pomoći niti oko dokumenata. Ne znam pravi razlog zašto je tako”, kazao je sagovornik Justice Reporta, blizak organima gonjenja, zatraživši da mu ne otkrivamo identitet.

Naš sagovornik dodaje i da je “posve siguran da Stanković ne bi bio uhapšen i da ga vide dok pije kafu u centru Beograda”.

“Cijeli ‘slučaj Stanković’ je jedva primijećen u Srbiji, te nije isključena mogućnost da se nalazi na području ove zemlje”, kaže Dejan Anastasijević, novinar lista "Vreme" iz Beograda.

“Slučaj Stanković” i njegovo bjekstvo nije zanimljivo ni srbijanskim medijima, koji su, kako kaže Anastasijević, “samo dali vrlo šture informacije kada je pobjegao” i nako toga ga “zaboravili”.

Državno tužilaštvo još uvijek vodi istrage protiv šest osoba osumnjičenih za pomaganje Stankoviću pri bjekstvu, ali nije podignuta nijedna optužnica. Osumnjičeni su Mile Krsmanović, pomoćnik direktora Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Foča, Ranko Stanković, brat odbjeglog, braća Ranko i Rajko Vuković, potom Brankica Davidović i Ranka Dragičević. U međuvremenu je protiv braće Vuković podignuta optužnica za ratne zločine počinjene na teritoriji Foče.

Prema dostupnim podacima, Stankoviću je kako bi napustio zatvor bila osigurana medicinska dokumentacija. Na putu do bolnice, uspio je pobjeći stražarima i utrčati u auto koji ga je upaljen čekao na parkingu ispred bolnice. Parkiran automobil koji je navodno koristio pri bijegu pronađen je nakon nekoliko dana na tromeđi BiH - Srbija - Crna Gora. Za sada to su jedine informacije poznate javnosti.

I pored toga što je Justice Report i od Državne agencije za istrage i zašitu (SIPA) pokušao dobiti informacije o njihovim saznanjima, u tamošnjem uredu za odnose s javnošću nisu nam mogli dati bilo kakav komentar.

Haški tribunal je u više navrata izrazio zabrinutost zbog toga što Stanković nije uhapšen. Izražavajući nezadovoljstvo još ovog ljeta Tribunal je reagovao riječima da se na taj način “narušava ugled kako pravosudnih, tako i ostalih institucija u BiH”. Predsjednik Suda Fausto Pocar je u julu ove godine zatražio i da mu iz BiH bude dostavljen poseban izvještaj o svemu što se preduzima na hapšenju Stankovića.

Izvještaj je sačinilo Ministarstvo pravde BiH, te ga pod oznakom „stroga tajna“ uputilo Haagu. Komentari na izvještaj nikada nisu javno predočeni.

Piše: Erna Mačić je novinarka BIRN - Justice Report